Lycopene: Virkning, fordele & Forskning

Lycopen er et naturligt farvestof, der tilhører en klasse af forbindelser kaldet carotenoider. Stoffet er forbundet med flere sundhedsmæssige fordele.

Lycopene er et farvestof, der giver tomater, grapefrugt og andre frugter deres røde til lyserøde farve. Det er en type carotenoid, som er en stor familie af plantepigmenter.

Potentielle fordele ved lycopene og en kost rig på frugt og grøntsager:

Flere videnskabelige undersøgelser har peget på, at lycopen kan have sundhedsmæssige fordele. For eksempel har nogle studier vist, at det kan reducere risikoen for visse typer af kræft. Resultaterne er lovende, men der behov for yderligere forskning for at bekræfte disse påstande.

  • Studier har vist, at en kost rig på frugt og grøntsager med lycopene kan reducere risikoen for kroniske sygdomme som hjerte-kar-sygdomme og kræft.6
  • Lycopen kan muligvis beskytte mod solforbrænding1
  • Lycopen kan muligvis forsinke eller forhindre dannelse af grå stær og mindske risikoen for makuladegeneration, en hyppig årsag til blindhed hos ældre.2
  • Lycopen kan muligvis hjælpe med at lindre neuropatisk smerte, som er forårsaget af skader på nerver og væv.3
  • De antioxidative egenskaber i lycopen kan muligvis hjælpe med at forhindre anfald og hukommelsestab i aldersrelaterede sygdomme som Alzheimer’s.4
  • Lycopen kan muligivs bidrage til styrkelse af knogler.5

En varieret kost med rigeligt frugt og grøntsager er den sikreste måde at få tilstrækkeligt lycopene. Hvis du vil sikre et stort indtag kan du spise forarbejdede tomatprodukter såsom tomatsovs.

Alternativt er lycopen også tilgængeligt som kosttilskud. Healthwell sælger eksempelvis et lycopen tilskud, som kan købes fra Svenskkostilskud.dk for 175 kr.

Lycopen og kardiovaskulær sygdom

Forskellige studier har belyst dette. Et studie af 38.445 kvinder viste, at højt indtag af tomatbaserede produkter nedsatte risikoen for hjerte-kar-sygdomme og hjerteanfald.

Et finsk studie med 1.028 mænd fandt også, at højere niveauer af lycopen var knyttet til mindre åreforkalkning.

Kliniske forsøg støtter også denne sammenhæng. Nogle viser, at lycopen kan reducere kolesterolniveauer og beskytte mod skadelig oxidation af LDL-kolesterol, som er den “dårlige” type.

Forsøg med forskellige typer af tomatprodukter har vist, at de kan øge beskyttelsen mod oxidativ stress og forbedre niveauerne af det “gode” HDL-kolesterol.6

Opsummering: Sammenfattende tyder meget på, at lycopen kan have en positiv effekt på hjerte-kar-systemet, men mere forskning er nødvendig for at bekræfte disse resultater. Det er vigtigt at bemærke, at en sund livsstil med varieret kost og motion altid vil være fundamentet for god hjerte-kar-sundhed.

Lycopen mod kræft

Lycopen er et naturligt stof fundet i tomatprodukter og andre røde frugter. Det har fået meget opmærksomhed for sine mulige sundhedsmæssige fordele, især i forhold til forskellige typer af kræft.1

Lycopen mod prostatakræft

Prostatakræft er den mest undersøgte type kræft i forhold til lycopen. Studier viser, at mænd, der spiser meget tomatsovs og andre tomatprodukter, har mindre risiko for at udvikle prostatakræft.

Men der er også undersøgelser, der viser svag eller ingen sammenhæng mellem lycopenindtag og risikoen for prostatakræft.

Målinger af prostata-specifikt antigen (PSA) i blodet bruges ofte til at vurdere risikoen for prostatakræft. Kliniske forsøg har vist, at indtag af lycopen kan reducere PSA-niveauerne, hvilket indikerer en lavere risiko for kræft. Men igen, ikke alle studier er enige om dette.1

Lycopen mod brystkræft

For kvinder har forskning vist en mulig forbindelse mellem højt indtag af lycopen og en reduceret risiko for brystkræft. Et fald i niveauet af en biomarkør kaldet IGF-1 er også observeret, hvilket kan indikere en lavere kræftrisiko.1

Lycopen mod lungekræft

Lungekræft er en af de mest almindelige kræftformer og den førende dødsårsag på grund af kræft.

Mens nogle undersøgelser antyder en lavere risiko for lungekræft med højere lycopenindtag, er andre undersøgelser mindre overbevisende.1

Lycopen mod tarmkræft

Når det kommer til tarmkræft, er billedet også blandet. Nogle studier viser en forbindelse mellem højt lycopenindtag og en reduceret risiko for tarmkræft, mens andre ikke viser nogen signifikant sammenhæng.1

Opsummering: Samlet set antyder forskning, at lycopen kan have beskyttende effekter mod visse typer af kræft. Men der er behov for mere forskning for at bekræfte disse resultater. Det er også vigtigt at huske på, at mens lycopen muligvis kan bidrage til at reducere kræftrisikoen, er det ikke en erstatning for en sund livsstil og regelmæssige lægebesøg.

    Carotenoider

    Carotenoider kan variere i farve fra gul i squash til orange i græskar og rød i tomater. Der er over 700 kendte carotenoider, og de kan inddeles i to hovedgrupper: hydrocarbon carotenoider og xanthophyller.

    Lycopene er en hydrocarbon carotenoid, hvilket betyder, at det kun består af brint og kulstof. Det adskiller sig fra nogle andre carotenoider, som også indeholder ilt.

    Lycopene i fødevare

    Lycopene er faktisk mere tilgængeligt i forarbejdede tomatprodukter end i friske tomater.

    Det skyldes, at varmebehandling bryder cellevæggene ned og frigør lycopene. Så når du spiser tomatsovs eller ketchup, får du sandsynligvis en højere dosis lycopene end fra en frisk tomat.

    Men det er ikke hele historien.

    Forskellige faktorer som madens sammensætning og individuelle forskelle påvirker, hvor meget lycopene din krop rent faktisk absorberer. For eksempel kan fedt i måltidet øge optagelsen af lycopene.

    Kilder

    1. Ascenso, A., Pedrosa, T., Pinho, S., Pinho, F., de Oliveira, J. M., Cabral Marques, H., Oliveira, H., Simões, S., & Santos, C. (2016). The Effect of Lycopene Preexposure on UV-B-Irradiated Human Keratinocytes. Oxidative medicine and cellular longevity2016, 8214631. https://doi.org/10.1155/2016/8214631 ↩︎
    2. Schleicher, M., Weikel, K., Garber, C., & Taylor, A. (2013). Diminishing risk for age-related macular degeneration with nutrition: a current view. Nutrients5(7), 2405–2456. https://doi.org/10.3390/nu5072405 ↩︎
    3. Zhang, F. F., Morioka, N., Kitamura, T., Fujii, S., Miyauchi, K., Nakamura, Y., Hisaoka-Nakashima, K., & Nakata, Y. (2016). Lycopene ameliorates neuropathic pain by upregulating spinal astrocytic connexin 43 expression. Life sciences155, 116–122. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2016.05.021 ↩︎
    4. Bhardwaj, M., & Kumar, A. (2016). Neuroprotective Effect of Lycopene Against PTZ-induced Kindling Seizures in Mice: Possible Behavioural, Biochemical and Mitochondrial Dysfunction. Phytotherapy research : PTR30(2), 306–313. https://doi.org/10.1002/ptr.5533 ↩︎
    5. Ardawi, M. M., Badawoud, M. H., Hassan, S. M., Rouzi, A. A., Ardawi, J. M. S., AlNosani, N. M., Qari, M. H., & Mousa, S. A. (2016). Lycopene treatment against loss of bone mass, microarchitecture and strength in relation to regulatory mechanisms in a postmenopausal osteoporosis model. Bone83, 127–140. https://doi.org/10.1016/j.bone.2015.10.017 ↩︎
    6. Story, E. N., Kopec, R. E., Schwartz, S. J., & Harris, G. K. (2010). An update on the health effects of tomato lycopene. Annual review of food science and technology, 1, 189–210. https://doi.org/10.1146/annurev.food.102308.124120 ↩︎
    Vurder post

    Nyhedsbrev

    Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

    Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

    Indsend fejl eller feedback

    Evidensbaserede guides om sundhed