Naturlægemidler er medicin baseret på naturlige ingredienser og er godkendt af Lægemiddelstyrelsen inden de kan sælges.
De adskiller sig fra kosttilskud, idet de skal opfylde særlige krav. Producenterne skal godkendes af Lægemiddelstyrelsen, og der stilles krav til fremstilling, kvalitet og virkninger for at sikre produktets kvalitet.
Eksempler på naturlægemidler
- Baldrian
- Ginkgo biloba
- Rød solhat
- Panax ginseng
Definitionen af naturlægemiddel
Ifølge bekendtgørelsen om naturlægemidler er definitionen på et naturlægemiddel:
- De er ikke receptpligtige og kan købes uden en lægeordination.
- De er designet til at behandle lettere sygdomme, dvs. tilstande, hvor det er almindeligt ikke at søge læge.
- De er beregnet til indtagelse gennem munden, påføring på huden eller til lokal anvendelse på slimhinder.
- De aktive bestanddele er udelukkende naturligt forekommende stoffer i koncentrationer, der ikke er væsentligt større end dem, der findes i naturen.
Indhold af aktive stoffer
Naturlægemidler indeholder stoffer, der findes naturligt og i koncentrationer, der ikke er meget større end deres naturlige forekomst.
Aktive ingredienser i naturlægemidler stammer fra planter, mineraler og dyr. Plantemateriale, planteekstrakter og planterudtræk anvendes, mens mineraler udvindes i naturen, og fiskeolie er et eksempel på ingredienser fra dyreriget. Selvom koncentrationerne af disse stoffer ikke er højere end deres naturlige forekomst, kan naturlægemidler stadig forårsage uønskede virkninger eller bivirkninger.
Salg af naturlægemidler
I Danmark må naturlægemidler kun bruges oralt samt på hud og slimhinder, og de kan kun godkendes til behandling af “lettere sygdomme”.
For at få et naturlægemiddel registreret skal producenten dokumentere over for Lægemiddelstyrelsen, at produktet kan bruges til de påståede lidelser og/eller tilstande. Dette kræver ikke videnskabelig dokumentation, men en henvisning til anerkendt litteratur fra Europa eller Nordamerika.
Naturlægemidler er ikke begrænset til at blive solgt på apoteker.
Læs også: Liste over lægemidler, som er ulovlige at sælge i Danmark
Traditionelle plantelægemidler
Traditionelle plantebaserede lægemidler er en særlig kategori af medicin, som anvender naturlige ingredienser fra planter og har en lang traditionel brug. Godkendelse af disse lægemidler er nødvendig, før de må sælges og bruges af forbrugerne.
Ved traditionel brug menes, at produktet skal have været brugt i mindst 30 år og mindst 15 år i et EU-land.