Hvad er Huperzine A? Og hvad er det godt for?

Huperzine-A er et naturligt stof, der hæmmer enzymet acetylcholinesterase. Det øger dermed mængden af neurotransmitteren acetylcholin i hjernen, hvilket er godt for læring og hukommelse.

Huperzine A er et stof udvundet fra en urt i Huperziceae-familien. Det er også en effektivt cholinergic.

Stoffet er kendt for at hæmme enzymet acetylcholinesterase, som er et enzym der nedbryder neruotransitteren acetylcholin. Stoffet Huperzine A kan altså øge mængden af acetylcholin ved at gøre stoffet, som ellers ville nedbryde det, mindre effektivt.

Hovedårsagen til at man ønsker at øge mængden af acetylcholin er, at neurotransmitteren ansvarlig for indlæringsevne og en generel velfungerende hjerme.

Folk, der har hjernesygdomme som for eksempel Alzheimer’s, lider ofte af en dårligt fungerende hjerne, hvilket delvis er forbundet med for lave niveauer af acetylcholin. Derfor anvendes stoffer, der kan øge acetylcholin, ofte i behandling af disse sygdomme. Huperzine A har vist sig at fungere effektivt til at forbedre hjernefunktionen hos personer med Alzheimer’s. Dog ved vi endnu ikke, om Huperzine A kan forbedre hjernefunktionen hos personer, der ikke er syge.1

“Cholinergic” betyder relateret til acetylcholin, en neurotransmitter. En cholinerg substans eller proces påvirker aktiviteten af acetylcholin i nervesystemet. Acetylcholin spiller en nøglerolle i flere funktioner som hukommelse, læring og muskelkontraktion. Så når noget beskrives som cholinerg, påvirker det enten frigivelsen, nedbrydningen eller virkningen af acetylcholin i kroppen.

Bivirkninger

Hvad angår sikkerhed, viser dyreforsøg og menneskestudier, at Huperzine A tilsyneladende er en relativt sikker forbindelse. Ingen bivirkninger er observeret ved normale doser.

Der findes dog ingen langvarige studier, der har undersøgt konsekvenserne ved langvarigt brug af Huperzine A.

Dosering

Huperzine A tages typisk i en enkelt daglig dosis på mellem 50 og 200 mikrogram.

Det behøver ikke tages med mad og kan indtages på tom mave. Da stoffet har en lang halveringstid i kroppen, anvendes det ofte i cykler på 2-4 uger, efterfulgt af en pause. Det skal bemærkes, at der endnu ikke er fuld konsensus om den optimale cykluslængde, da der kun er udført et begrænset antal studier.

Virkning

Vi ved fra studier, at Huperzine Aoptræder i cerebrospinalvæsken og at det nemt kan krydse blod-hjerne-barrieren. Dette gør det særligt interessant, når det kommer til potentiel behandling af hjernesygdomme, eller som nootropic, da det effektivt kan nå målområderne i hjernen.

Som nævnt før er Huperzine A er bedst kendt for sin rolle som en hæmmer af enzynmet acetylcholinesterase, som facilitere nedbrydningen af acetylcholin som nogle er interreseret i at have mere af.

Der flere forskellige typer acetylcholinesterase, der nedbdryder acetylcholin og større og mindre grad. Hvad angår Huperzine Ahar det vist sig specifikt at hæmme en type acetylcholinesterase kaldet “G4”, som er særlig udbrydt i menneskers hjerne.2

Afslutningsvist har Huperzine A evnen til at fremme væksten af neurale stamceller i hippocampus, en del af hjernen der er vigtig for læring og hukommelse.

Vækst af neurale stamceller er godt for flere grunde. For det første spiller disse celler en kritisk rolle i hjernens evne til at reparere sig selv efter skade eller sygdom. For det andet kan neurale stamceller vigtige for læring og hukommelse. De er især aktive i hippocampus, et område i hjernen, der er essentielt for disse funktioner. Nye celler i denne region kan bidrage til dannelse af nye neuronale forbindelser, hvilket kan gøre det lettere at lære nye færdigheder eller huske information.3

Note: Stamceller er specielle celler i kroppen med evnen til at udvikle sig til mange forskellige celletyper. De fungerer som en form for reparationssystem. Der er to hovedtyper af stamceller: embryonale stamceller og voksne stamceller. Embryonale stamceller har potentialet til at blive enhver celletype, mens voksne stamceller er mere specialiserede. I hjerneforskning er neurale stamceller af særlig interesse. De findes i hjernen og har evnen til at udvikle sig til de forskellige celler, der udgør nervesystemet. Det inkluderer neuroner, som er ansvarlige for at sende signaler, og glia-celler, som understøtter neuronerne.

Kilder

  1. Gul, A., Bakht, J., & Mehmood, F. (2019). Huperzine-A response to cognitive impairment and task switching deficits in patients with Alzheimer’s disease. Journal of the Chinese Medical Association : JCMA82(1), 40–43. https://doi.org/10.1016/j.jcma.2018.07.004 ↩︎
  2. Zhao, Q., & Tang, X. C. (2002). Effects of huperzine A on acetylcholinesterase isoforms in vitro: comparison with tacrine, donepezil, rivastigmine and physostigmine. European journal of pharmacology455(2-3), 101-107. ↩︎
  3. Ma, T., Gong, K., Yan, Y., Zhang, L., Tang, P., Zhang, X., & Gong, Y. (2013). Huperzine A promotes hippocampal neurogenesis in vitro and in vivo. Brain research1506, 35–43. https://doi.org/10.1016/j.brainres.2013.02.026 ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed