Alt du skal vide om Glucomannan

Glucomannan er en kraftfuld kostfiber, kendt for sin evne til at absorbere vand og give mæthedsfølelse, hvilket gør det et populært valg til personer, der ønsker at tabe sig.

Udover anvendelse inden for vægttab er glucomannan også blevet undersøgt for potentielle sundhedsmæssige fordele, såsom forbedring af kolesterolniveauer, blodsukkerregulering og fordelagtige effekter på fordøjelsen, især for at hjælpe med forstoppelse.

Alt dette, og mere til, kigger vi nærmere på i denne artikel.

Hvad gør glucomannan?

  • Glucomannan kan potentielt bidrage til vægttab. Det er mest effektivt når det indtages med et måltid.
  • Glucomannan kan potentielt reducere “det dårlige kolesterol”.

WeightWorld Glucomannan Complex

Indeholder 3000 mg glucomannan pr. dosering. En enkelt kapsel indeholder 500 mg glucomannan.

Dosering

Til vægttab anbefales det ofte at tage 1 g tre gange om dagen, 1 time før måltiderne.

Højere doser, der varierer fra 3,6 til 13 g om dagen, anbefales til behandling af type 2-diabetes, insulinresistens-syndrom og dyslipidæmi.

Bivirkninger

Glucomannan anses generelt for at være sikkert.

Dog kan glucomannan muligvis være farligt, hvis det udvider sig, inden det når maven da det kan forårsage blokering af halsen og spiserøret. For at forhindre dette bør det skylles ned med 1-2 glas vand eller en anden væske.

Hvilken glucomannan tilskud er bedst?

Det bedste WeightWorlds Glucomannan Complex. WeightWorlds tilskud indeholder også Cholinbitartrat, B3-Vitamin (Niacin som nikotinamid), Krom (som chrompicolinat) og D3-Vitamin Cholecalciferol. Desuden indeholder tilskuddet få tilsætningstoffer sammenlignet med andre på markedet.

Et andet godt bud er Healthwells Glucomannan, der indeholder 1.5g glucomannan pr. kapsel.

Studier om glucomannan

Vægttab

I en stor undersøgelse blev 176 sunde, men overvægtige personer, der fulgte en kaloriebegrænset diæt, tilfældigt tildelt enten et glucomannan-tilskud eller et placebo.

Der blev testet tre forskellige glucomannan-tilskud med varierende doser, og nogle indeholdt også andre fibre.

Efter 5 uger var vægttabet markant større blandt dem, der tog glucomannan. Flere andre studier bekræfter disse resultater.

Glucomannan førte til et beskedent vægttab, når det blev indtaget regelmæssigt før et måltid.1


I 2020 blev der foretaget et andet stort studie for finde ud af, om visse urtemediciner kan hjælpe folk med at tabe sig. Et af stofferne de undersøgte var glucomannan.

Forskerne kiggede på resultater fra 54 tidligere studier, hvor overvægtige voksne blev testet forskellige kosttilskud mod en placebo (en “falsk” behandling uden aktivt stof).

Efter at have samlet og analyseret alle dataene fandt forskerne ud af, at kun én urt, Phaseolus vulgaris, hjalp folk med at tabe en lille mængde vægt. Andre urter som Camellia sinensis og Garcinia cambogia viste ingen effekt på vægttab. Nogle kombinationer af urter viste små tegn på vægttab, men igen ikke nok til at være betydningsfulde.

Urterne forskerne undersøgte indeholdte forskellige aktive stoffer

Resultaterne viste, at følgende stoffer førte til et mindre vægttab:

  • Chitosan reducerede vægten med 1,8 kg.
  • CLA reducerede vægten med 1,1 kg.
  • Glucomannan reducerede vægten med 1,3 kg.

Selvom glucomannan førte til et mindre gennemsnitligt vægttab på 1,3 kg konkluderede forskerne, at der ikke er nok beviser til at anbefale nogen af de testede urtemediciner, og dermed også stoffer, som en effektiv måde at tabe sig på. 2

Kolesterol

I en stor undersøgelse med i alt 531 deltagerne fandt forskere ud af, at glucomannan sænker det samlede kolesterol, LDL kolesterol (det “dårlige” kolesterol), triglycerider (en type fedt i blodet), kropsvægt og fastende blodsukker.

Glucomannan havde ikke nogen effekt på HDL kolesterol (det “gode” kolesterol) eller blodtryk.

Børn, folk der fik ændret deres kost, og folk med problemer med blodsukkeret havde ikke samme gode effekt af glucomannan.3

Det reducerer primært blodkolesterol ved at mindske optagelsen af kolesterol i tarmen.

Hvad er Glucomannan?

Glucomannan findes i forskellige former: som kosttilskud, i drikkevarer og i fødevarer som pasta og mel. Det er også hovedbestanddelen i shirataki-nudler.

Hvordan virker Glucomannan?

Glucomannan er kendt for sin utrolige evne til at suge vand op, hvilket gør det til en af de mest klæbrige kostfibre. Faktisk kan en lille mængde glucomannan forvandle et glas vand til en tyk gelé. Mange mener, at denne egenskab er nøglen til dets positive effekt på vægttab.

Glucomannan har desuden meget få kalorier og fylder i maven, hvilket giver en længerevarende mæthedsfølelse og mindsker madindtaget ved det næste måltid.

Ligesom andre opløselige fibre forlænger det mavenes tømningsproces og mindsker kroppens optagelse af protein og fedt.

Kostfibre

Kostfibre kommer fra planter og andre kilder som dyr og svampe. Disse fibre kan ikke nedbrydes af vores fordøjelsessystem. Afhængigt af om de kan opløses i vand, kaldes de opløselige eller uopløselige. Nogle fibre kan fermenteres af bakterier i vores tarm, mens andre ikke kan.

Glucomannan er en type vandopløselig fiber, der kommer fra roden af en plante kaldet elefant-yams eller konjac. Planten stammer fra Asien og er blevet brugt i mange år til medicinske formål og til at lave mad som gelé, tofu og nudler.

Hvad er en Konjakrod?

Konjakroden stammer fra planten Amorphophallus konjac, der vokser primært i Asien. Roden er rig på glucomannan.

Billede: Konjakrod

I asiatiske køkkener har konjakroden været brugt i århundreder, primært for at lave nudler, geléer og andre fødevarer. For nylig er den også blevet populær i vestlige lande på grund af dens lave kalorieindhold og dens evne til at fremme mæthedsfølelsen, hvilket kan hjælpe med vægttab som vi tidligere har været inde på.

Kilder

  1. Birketvedt, G. S., Shimshi, M., Erling, T., & Florholmen, J. (2005). Experiences with three different fiber supplements in weight reduction. Medical science monitor : international medical journal of experimental and clinical research11(1), PI5–PI8. ↩︎
  2. Maunder, A., Bessell, E., Lauche, R., Adams, J., Sainsbury, A., & Fuller, N. R. (2020). Effectiveness of herbal medicines for weight loss: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Diabetes, obesity & metabolism22(6), 891–903. https://doi.org/10.1111/dom.13973 ↩︎
  3. Sood, N., Baker, W. L., & Coleman, C. I. (2008). Effect of glucomannan on plasma lipid and glucose concentrations, body weight, and blood pressure: systematic review and meta-analysis. The American journal of clinical nutrition88(4), 1167–1175. https://doi.org/10.1093/ajcn/88.4.1167 ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed