EGCG Kosttilskud: Studier, fordele og bivirkninger

EGCG kan muligvis hjælpe med at forbedre cellernes energiproduktion og "rengøre" dem for beskadigede dele. Begge dele er vigtige faktorer i bekæmpelsen af aldersrelaterede sygdomme og generel sund aldring.

Epigallocatechin gallate (EGCG), er en polyfenolforbindelse, der findes i høj koncentration i grøn te.

EGCG har vist sig at have bemærkelsesværdige sundhedsmæssige fordele:

  • Kan forbedre mitokondriernes funktion.1
  • Kan fremme autofagi.
  • Kan potentielt reducere inflammation.2
  • Kan muligvis nedsætte “det dårlige” kolesterol. 3
  • Kan muligvis være effektiv til at forlænge levetid.4

Mange af disse virkninger er dog kun bekræftet i studier med dyr.

Virkning

EGCG, som er en kraftfuld antioxidant, har en interessant evne til at påvirke cellernes indre motorer, kaldet mitokondrier. Mitokondrier er ansvarlige for at producere energi i cellerne.

Note: Antioxidanter beskytter også cellerne mod skader forårsaget af frie radikaler. Frie radikaler er ustabile partikler, der kan skade cellerne i din krop. Ved at spise mad rig på antioxidanter som EGCG mener nogle forskere, at det det kan begrænse denne skade.

Med alderen kan mitokondrierne blive mindre effektive, hvilket kan føre til en række sundhedsproblemer.

EGCG ser ud til at kunne “genstarte” disse mitokondrier, så de fungerer bedre. Dette kan have en positiv effekt på aldringsprocessen.

Derudover fremmer EGCG noget, der hedder autofagi.

Autofagi er en slags “rengøringsproces” i cellerne. Det er den måde, din krop fjerner beskadigede cellekomponenter på, så de kan blive genbrugt eller ødelagt. Dette er vigtigt for at holde cellerne sunde og funktionelle.

Ved at fremme autofagi hjælper EGCG med at fjerne “skrald” fra cellerne, hvilket også kan bidrage til en sundere aldringsproces.

EGCG kan virke ved at genoprette mitokondriefunktionen i celler og påvirke andre processer i aldring. Det inducerer også autofagi, processen hvorved din krop fjerner beskadiget cellulært materiale.

EGCG er også blevet undersøgt for sin evne til at reducere inflammation, støtte vægttab og forbedre hjerte- og hjernefunktion. Det har også vist sig at reducere blodtryk og kolesterol, hvilket er vigtige risikofaktorer for hjertesygdomme.

Dog er mere forskning nødvendig for at forstå fuldt ud, hvordan EGCG kan bruges som et forebyggende værktøj eller behandling for sygdom.

potentielle fordele ved EGCG (Epigallocatechin Gallate):

Dosering og bivirkninger

I en kop grøn te er der typisk mellem 50 og 100 mg EGCG. I videnskabelige studier bruges ofte højere doser, men der er ikke konsensus om den præcise mængde.

Hvis man tager 800 mg EGCG eller mere om dagen, kan det øge niveauet af transaminaser i blodet, hvilket er et tegn på leverskade. En forskergruppe har foreslået, at en sikker daglig dosis er 338 mg, hvis det tages som et fast kosttilskud.

Fødevare

EGCG er mest kendt for at være i grøn te, men det findes også i andre fødevare.

Det findes eksempelvis også i andre forskellige slags te såsom hvid og sort te samt og i frugter som æbler og jordbær.

Du kan også finde det i nogle nødder som pistacienødder.

Studier om EGCG og longevity

Det er blevet rapporteret, at EGCG forlænger levetiden for den lille ormeart Caenorhabditis elegans under stress.

  • Under varmestress (35°C), forbedrede EGCG den gennemsnitlige levetid op til 13.1%
  • Under oxidativt stress, kunne EGCG forbedre den gennemsnitlige levetid for C. elegans med op til 177.7% ved 1.0 μg/ml.
  • Dog kunne EGCG ikke forlænge levetiden for C. elegans under normale dyrkningsbetingelser.

Yderligere undersøgelser viste, at EGCG’s betydelige effekter på forlængelse af levetid kunne tilskrives dens evne til at opfange frie radikaler både i reagensglas og i levende organismer, samt dens evne til at opregulere stressresistens-relaterede proteiner.

Da dødsraten i en population er tæt relateret til dødeligheden forårsaget af ekstern stress, kan det konkluderes, at EGCG’s evne til at forbedre overlevelsen for C. elegans under stress er meget vigtigt for forskning inden for anti-aging. Disse fund peger på, at EGCG kan have potentiale i anti-aging forskning, og understreger betydningen af yderligere undersøgelser for at forstå dets fulde virkninger og mulige anvendelser i mennesker.5

Et andet studie undersøgt tilskud med EGCG hos sunde rotter for at se, om det påvirker deres sundhed og levetid.

Rotterne blev delt i to grupper; en fik EGCG, og den anden gjorde ikke.

Resultaterne viste, at rotterne med EGCG levede længere, omkring 12 uger ekstra i gennemsnit, og havde mindre skader på lever og nyrer samt mindre betændelse og oxidativt stress, som er forbundet med aldring. EGCG virker ved at påvirke nogle molekyler i kroppen, der er kendt for at være involveret i aldringsprocessen og beskyttelse mod sygdomme.6

Kilder

  1. Shi, W., Li, L., Ding, Y., Yang, K., Chen, Z., Fan, X., Jiang, S., Guan, Y., Liu, Z., Xu, D., & Wu, L. (2018). The critical role of epigallocatechin gallate in regulating mitochondrial metabolism. Future medicinal chemistry10(7), 795–809. https://doi.org/10.4155/fmc-2017-0204 ↩︎
  2. Ohishi, T., Goto, S., Monira, P., Isemura, M., & Nakamura, Y. (2016). Anti-inflammatory Action of Green Tea. Anti-inflammatory & anti-allergy agents in medicinal chemistry15(2), 74–90. https://doi.org/10.2174/1871523015666160915154443 ↩︎
  3. Batista, G.deA., Cunha, C. L., Scartezini, M., von der Heyde, R., Bitencourt, M. G., & Melo, S. F. (2009). Prospective double-blind crossover study of Camellia sinensis (green tea) in dyslipidemias. Arquivos brasileiros de cardiologia93(2), 128–134. https://doi.org/10.1590/s0066-782×2009000800010 ↩︎
  4. Niu, Y., Na, L., Feng, R., Gong, L., Zhao, Y., Li, Q., … & Sun, C. (2013). The phytochemical, EGCG, extends lifespan by reducing liver and kidney function damage and improving age‐associated inflammation and oxidative stress in healthy rats. Aging cell12(6), 1041-1049. ↩︎
  5. Zhang, L., Jie, G., Zhang, J., & Zhao, B. (2009). Significant longevity-extending effects of EGCG on Caenorhabditis elegans under stress. Free Radical Biology and Medicine46(3), 414-421. ↩︎
  6. Niu, Y., Na, L., Feng, R., Gong, L., Zhao, Y., Li, Q., … & Sun, C. (2013). The phytochemical, EGCG, extends lifespan by reducing liver and kidney function damage and improving age‐associated inflammation and oxidative stress in healthy rats. Aging cell12(6), 1041-1049. ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed