Bedste mælkesyrebakterier

Der findes mange typer af mælkesyrebakterier, men nogle af dem er mere gavnlige end andre. Desværre tilføjer nogle producenter af kosttilskud ikke de bedste eller tilstrækkelige mængder af disse bakterier. Derfor har vi skrevet denne artikel for at give dig en oversigt over de bedste mælkesyrebakterier, der er tilgængelige på markedet. Artiklen vil også give dig al den information, du behøver at vide om mælkesyrebakterier.

Vi har gennemgået den videnskabelige littatur og fundet de typer mælkesyrebakterie, der har en videnskabelig undersøgt effekt. Se gennemgangen af den videnskabelig litteratur her.

De bedste mælkesyrebakterier

Bedste: WeightWorlds Bio Culture

WeightWorlds Bio Culture er vores valg som mælkesyrebakterie-testvinder. Produktet indeholder hele 20 forskellige sunde bakteriestammer, hvilket er flere stammer end de fleste andre tilskud på markedet. Men det mest imponerende er den høje mængde af mælkesyrebakterier, da hver daglige dosis indeholder hele 77 milliarder. Dette er en betydeligt højere koncentration end de fleste andre kosttilskud på markedet og giver dig mulighed for at få en effektiv og kraftfuld dosis af de gavnlige bakterier, som kan forbedre din tarmsundhed og fordøjelse.

 • 77 milliarder mælkesyrebakterier
 • 20 forskellige bakteriestammer
 • 4.5/5 stjerner fra 106 kunder
 • WeightWorld har 4.6/5 stjerne fra +2.600 anmelders på TrustPilot.

Dagens bedste tilbud på Bio Culture

Sådan valgte vi

Vi har foretaget en omfattende undersøgelse af markedet for mælkesyre kosttilskud for at finde de bedste produkter. Vi kiggede på flere forskellige faktorer, herunder antallet af mælkesyrebakterier, antallet af forskellige stammer, eksisterende kunders anmeldelser og virksomhedens Trustpilot anmeldelser.

For at evaluere antallet af mælkesyrebakterier, kiggede vi på antallet pr. daglig dosis og sammenlignede dette med andre produkter på markedet.

Vi undersøgte også, hvor mange forskellige stammer af mælkesyrebakterier der var til stede i produktet. Vi fandt ud af, at kosttilskud med flere forskellige stammer tendens til at have en bredere virkning på fordøjelsessystemet og være mere effektive.

For at vurdere kundernes tilfredshed med produktet, gennemgik vi eksisterende kundebedømmelser på forskellige online butikker. Vi kiggede på, hvad kunderne havde at sige om produktets effektivitet og pålidelighed.

Endelig undersøgte vi også virksomhedernes Trustpilot anmeldelser for at se, hvordan de blev vurderet af tidligere kunder. Vi ønskede at sikre os, at vi kun anbefalede produkter fra virksomheder med et godt omdømme og en pålidelig kundeservice.

Seks andre gode mælkesyre

Herunder finder du en liste med andre af de bedste mælkesyrebakterie-kosttilskud vi har fundet.  De har opnået høje karakterer i forskellige tests og anmeldelser.

Solaray Multidophilus 24

Dette produkt indeholder 24 forskellige mælkesyrebakteriestammer, i alt 30 milliarder mælkesyrebakterier pr. dosis af 2 tabletter. Både diversiteten af mælkesyrebakterier, samt antallet af dem, er flere end mange af de andre mælkesyrebakterier vi har undersøgt.

 • 20 milliarder mælkesyrebakterier
 • 3 forskellige mælkesyrebakterier
 • Mælkefrit produkt
 • Indeholder “kun” 1 mia. af mælkesyrebakterien L. acidophilus

Dagens bedste tilbud på Multidophilus 24

Mælkesyrebakterier til børn: Lacto Seven Kids

En tyggetablet med mælkesyrebakterier og D-vitamin til børn fra 1 år. Smagen er jordbær og hindbær, og tabletten indeholder 7 forskellige stammer af mælkesyrebakterier. Produktet er sukkerfrit, men indeholder sødemiddel. Der er 50 tabletter i en pakning, og en daglig dosis er en enkelt tablet.

 • Tyggetablet særligt udviklet til børn
 • 1 milliard levende mælkesyrebakterier fordelt på 7 stammer
 • Bidrager til et normalt immunforsva
 • Med xylitol og D-vitamin
 • Uden sukker, laktosefri og glutenfri. 

Dagens bedste tilbud på Lacto Seven Kids

Mælkesyrebakterier til spædbørn:  Udo S Choice Super Infant  

Dette produkt er specielt udviklet til spædbørn og mindre børn med dårlig tarmflora. Det indeholder mælkesyrebakterier fra 7 forskellige stammer og er i pulverform, som kan blandes i vand, modermælk eller modermælkserstatning og gives i sutteflasken. En pakke indeholder 75 gram og den daglige dosis er på 1 gram (ca. ½ tsk). Det er særligt egnet til børn i alderen 0-4 år og til børn med tendens til forstoppelse.

 • Levedygtige bifido- og mælkesyrebakterier egnet til børn fra fødslen til 4 år.
 • Indeholder Silica
 • Indeholder vitamin C
 • Blandets i modermælkserstatning eller anden flydende væske

Dagens bedste tilbud på Udo S Choice Super Infant  

Puori SB3 Probiotika

SB3 indeholder 13 milliarder levende mælkesyrebakterier fordelt to bakteriestammer. SB3 er også tilsat fibre, som nærer de gode mælkesyrebakterier, og C-vitamin, en effektiv antioxidant, der hjælper med at bevare immunforsvarets funktion. SB3 indeholder også 200 mg C-vitamin for at beskytte cellerne mod oxidativt stress og opretholde immunforsvaret under og efter fysisk træning. Anbefalet daglig dosis er en stick, der kan blandes i vand, juice eller yoghurt, eller tages direkte uden væske.

 • 13 milliarder levende mælkesyrebakterier
 • 200 mg Vitamin C (250% RI)
 •  Smag af tranebær
 • Bifido bakterier (BB-12)

Dagens bedste tilbud på Puori SB3 Probiotika

Mælkesyrebakterie til rejsen: Lactocare Travel

Når du rejser til lande med anderledes madvaner eller risiko for dårligt drikkevand, er det vigtigt at forebygge ved at styrke dit immunforsvar med mælkesyrebakterier. Rejseformen af dette kosttilskud indeholder ca. 6 milliarder mælkesyrebakterier fordelt på 4 forskellige bakteriestammer, herunder 3 varmebehandlede stammer og 1 levende stamme. Derudover indeholder det også vitamin B6, som også kan styrke dit immunforsvar. En pakning indeholder 30 tyggetabletter, og den anbefalede dosis er 1 tablet dagligt fra 5 dage før afrejse og 1-2 tabletter dagligt under rejsen.

Lactocare Stop med Magnesium

Lactocares kosttilskud Stop med Magnesium indeholder en daglig dosis af fire milliarder mælkesyrebakterier, 2,5 milliarder gærceller og 28 mg magnesium pr. kapsel. Udover at bidrage til elektrolytbalancen, kan magnesium også hjælpe med at mindske træthed og udmattelse.

 • 4,8 mia. Lactobacillus acidophilus
 • 2,4 mia. Lactobacillus casei
 • 0,8 mia. Streptococcus thermophilus
 • 56,25 mg magnesium svarende til 15% RI.

Mælkesyrebakterier

Mælkesyrebakterier er en type af gavnlige bakterier, der findes i en række forskellige fødevarer og i menneskers tarmkanal. De er i stand til at omdanne sukkerarter til mælkesyre, som er med til at give fermenterede fødevarer deres karakteristiske syrlige smag og forlænger deres holdbarhed.

Mælkesyrebakterier er de mest almindeligt anvendte probiotika i fødevarer og kosttilskud. Det er velkendt, at probiotika har en række gavnlige sundhedseffekter.

Forskere ved stadig ikke helt hvordan probiotiske bakterier giver deres sundhedsfordele.

Herunder finder du en liste over de mest almindelige mælkesyrebakterier i probiotika produkter.

Kilde: Researchgate

Mælkesyrebakterier kommer ikke fra mælk

Mælkesyrebakterier får deres navn, fordi de producerer mælkesyre, når de omdanner mælkesukker (laktose) til mælkesyre gennem en proces kaldet fermentering. Det har ikke noget at gøre med mælk som sådan, selvom man ofte hører om fermentering i forbindelse med mælkeprodukter som kærnemælk. Men faktisk kan man finde mælkesyrebakterier i mange andre syrnede og fermenterede madvarer som sauerkraut og kimchi.

Lactobacillus

Den mest almindelige brugte art af mælkesyrebakterier tilhører Lactobacillus arten. Herunder finder du en liste af den mest almindelige.

 • L. acidophilus
 • L. casei
 • L. fermentum
 • L. johnsonii
 • L. lactis
 • L. plantarum
 • L. reuteri
 • L. rhamnosus
 • L. salivarius

Lactobacillus acidophilus (L. acidophilus)

Lactobacillus acidophilus er en type mælkesyre bakterie, der findes i tarmene.

Lactobacillus acidophilus kaldes også L. acidophilus eller bare acidophilus. Det bruges ofte som probiotika, som er mikroorganismer, der giver sundhedsfordel til værten. L. acidophilus er blevet undersøgt grundigt og kan give mange fordele for din sundhed. Men der er forskellige stammer af L. acidophilus, og de kan påvirke din krop forskelligt.

Du kan finde L. acidophilus naturligt i fermenterede fødevarer som surkål, miso og tempeh. Det tilsættes også som probiotika i andre fødevarer som ost og yoghurt.

Herunder har vi samlet en række studier vdr. Lactobacillus acidophilus

L. acidophilus kan reducere kolesterol

Nogle undersøgelser tyder på, at visse probiotika kan hjælpe med at reducere kolesterolniveauer, og at L. acidophilus kan være mere effektiv end andre typer probiotika. [1] [2] [3] Et andet studie fandt dog ingen effekt. [4]

L. acidophilus kan forbygge diarre

Flere studier har vist, at probiotika som L. acidophilus kan være med til at forebygge og mindske diarré, som er forbundet med forskellige sygdomme. [5] [6] [7]

En gennemgang af 12 undersøgelser konkluderede, at probiotika er effektive til at forebygge rejsediarré, og at kombinationen af Lactobacillus acidophilus og en anden probiotisk bakterie var mest effektiv til dette formål. [8]

L. acidophilus kan forebygge og reducere forkølelses- og influenzasymptomer.

I en undersøgelse med 326 børn blev daglig indtagelse af L. acidophilus probiotika i seks måneder vist at reducere feber med 53%, hoste med 41%, antibiotikaforbrug med 68% og antal skoledage med 32%. Kombineret med andre probiotika var det endnu mere effekt. [9]

Probiotika vs. mælkesyre bakterier

Probiotika er levende bakterier, som kan bidrage til kroppens sundhed, hvis du tager dem i tilstrækkelige mængder.

Mælkesyrebakterier er en type probiotika, som hjælper med at styrke dit immunsystem. De kan angiveligvis også hjælpe med at forebygge visse sygdomme.

I denne artikel har vi undersøgt mælkesyrebakterier, deres klassificering og hvordan de kan bruges i industrien, især når det kommer til fødevaresikkerhed og fordele for din sundhed.

Mælkesyre baktier i fødevareindustrien

Mælkesyrebakterier bliver i fødevareindustrien brugt til at fermentere råvarer. Det bidrager i stor grad til de mange forskellige smage og teksturer du får. Mælkesyrebakterier bliver eksempelvis brugt til at lave vin og yoghurt.

Mælkesyre baktier bliver brugt i produktionen af mejeriprodukter. Bakterierne S. Thermophilus og Lactobacillus delbrueckii bliver eksempelvis brugt til at lave Yoghurt. Og Lactococcus lactis bruges il at lave Cheddar.


Forskning

Indtil nu er der kun blevet udført et begrænset antal undersøgelser, der specifikt undersøger virkningerne af fermenterede produkter fra mælkesyrebakterier på tarmens sundhed.

Nyligt er der dog blevet lavet nogle spændende fund. I mange tilfælde er de præcise mekanismer for disse sundhedsfordele endnu ikke afklaret, og der er derfor brug for yderligere in vitro-, in vivo- og kliniske forsøg for at afsløre de komplekse mekanismer.

Tarmsundhed
I et nyligt patent blev virkningerne af fermenterede produkter fra mælkesyrebakterien Lactobacillus paracasei. Mælkesyrebakterien blev undersøgt med henblik på at lindre glutenrelaterede sygdomme som glutenfølsomhed og cøliaki.

Nogle undersøgelser vist, at Propionibacterium spp. kan producere β-galactosidase (laktase), som nedbryder lactose og dermed mindsker symptomerne forbundet med lactoseintolerance. [10] [11]

Bifidobacterium-stammer kan også hjælpe med at nedbryde lactose ved at producere mælkesyre, hvilket kan mindske symptomerne på lactoseintolerance. Evnen til at nedbryde lactose deles sandsynligvis til en vis grad af alle mælkesyrebakterier og bifidobakterier. [12]

Appetit og vægttab

En forskningsgruppe ved navn Food for Health Ireland (FHI) har undersøgt, hvordan fermenterede mælkeprodukter påvirker appetit og vægtøgning.

Mælkesyrebakterierne blev testet for deres evne til at hæmme fordøjelsen af fedt i tarmen. Det viste sig, at nogle af fermentaterne kunne reducere aktiviteten af ​​fedtfordøjelsesenzymet lipase med op til 50%. [13]

En anden undersøgelse viste, at mælkesyrebakterierne (Lactobacillus helveticus) kan stimulere produktionen af ​​GLP-1, som er en hormon, der hæmmer appetitten. Begge undersøgelser kan have potentiale som terapi mod fedme og type 2-diabetes. Forskerne fortæller at der er behov for yderligere forskning. [14] [15]

Kognitivt

Museforsøg viste, at Lactobacillus mindskede stresshormon og øgede social adfærd. [16]

Antioxidant

Forskere har undersøgt antioxidante egenskaber i forskellige mælkesyrebakterie stammer i mælk.

Af de 25 stammer, der blev testet, viste fermentater fra 6 stammer sig at have en god evne til at bekæmpe radikaler – altså, at have en antioxidant effekt. [17]

Ud af de seks stammer vi disse tre det mest effektive:

 1. Lactobacillus jensenii ATCC 25258
 2. Lb. acidophilus ATCC 4356
 3. Lb. acidophilus ATCC 4356

FAQ

I denne FAQ vil vi besvare nogle af de mest almindelige spørgsmål om mælkesyrebakterier og deres virkninger på kroppen.

Hvad gør Lactobacillus acidophilus?

Lactobacillus acidophilus (L. acidophilus) er blevet omfattende undersøgt som et probiotikum, og beviser tyder på, at det kan give en række sundhedsmæssige fordele. Det er dog vigtigt at huske, at der er mange forskellige stammer af L. acidophilus, og at de kan have forskellige virkninger på din krop. Her er nogle mulige fordele ved at indtage L. acidophilus:

 • Kan muligvis reducere kolesterol
 • Kan muligvis forebygge og reducere diarré
 • Kan muligvis forbedre symptomer på irritabel tarm-syndrom
 • Kan muligvis fremme vægttab
 • Kan muligvis forebygge og reducere symptomer på forkølelse og influenza
 • Kan muligvis forebygge og reducere symptomer på allergi
 • Kan muligvis forebygge og reducere symptomer på eksem
 • Det er godt for dit tarmhelbred

Kan mælkesyrebakterier hjælpe til vægttab?

Bakterierne i dine tarme hjælper med at kontrollere fordøjelsen af mad og en række andre kropsprocesser. Derfor påvirker de også din vægt.

Der er nogle beviser for, at probiotika kan hjælpe dig med at tabe dig, især når flere arter indtages sammen. Der er dog behov for flere undersøgelse på dette område, forklarer forskerne. [18]

Hvornår på dagen skal man tage mælkesyrebakterier?

Du kan tage mælkesyrebakterier til morgenmaden. Det er også fint at sprede det ud over flere måltider, eksempelvis til morgenmad og aftensmad.

Kan man få for meget mælkesyrebakterier?

Ifølge Matthew A. Ciorba, M.D., der er professor i medicin i gastroenterologi på Washington University School of Medicine i St. Louis, er det generelt ikke muligt at tage for mange probiotika. Hvis man tager for høje doser, kan man dog opleve mave-tarmproblemer eller oppustethed, afhængigt af typen af probiotika. Dette vil dog ikke betragtes som en overdosis.

Kan man tage mælkesyrebakterier hver dag?

Overordnet set siger de fleste eksperter, at du kan tage mælkesyrebakterier hver dag. Et studie med 19 deltagere indtog mælkesyrebakterier to gange om dage i to uger. Forskerne skrev, at de ikke observerede nogle bivirkninger. [19]


Kilder

Vores mission er at give dig den mest objektive og bedst mulige vurdering. For at opnå dette støtter vi os på peer-reviewed studier, officielle forbrugerråd og eksperter inden for området. Herunder funder du kilderne vi har benyttet i vores research af denne artikel.

Studier

 1. Effect of Probiotics on Blood Lipid Concentrations: A Meta-Analysis of Randomized Controlled
  Trials. [PubMed]
 2. Meta-Analysis: Effects of Probiotic Supplementation on Lipid Profiles in Normal to Mildly Hypercholesterolemic Individuals. [PubMed]
 3. A Randomized Double-blind Controlled Trial of Lactobacillus acidophilus Plus Bifidobacterium
  bifidum versus Placebo in Patients with Hypercholesterolemia. [PubMed]
 4. A double-blind placebo-controlled study of the effects of Lactobacillus acidophilus on plasma
  lipids. [PubMed]
 5. Efficacy of probiotics in prevention of acute diarrhoea: a meta-analysis of masked, randomised,
  placebo-controlled trials. [PubMed]
 6. Meta-analysis shows limited evidence for using Lactobacillus acidophilus LB to treat acute
  gastroenteritis in children. [PubMed]
 7. Dose-response efficacy of a proprietary probiotic formula of Lactobacillus acidophilus CL1285 and
  Lactobacillus casei LBC80R for antibiotic-associated diarrhea and Clostridium difficile-associated
  diarrhea prophylaxis in adult patients. [PubMed]
 8. Meta-analysis of probiotics for the prevention of traveler’s diarrhea. [PubMed]
 9. Probiotic effects on cold and influenza-like symptom incidence and duration in children. [PubMed]
 10. Probiotics and their fermented food products are beneficial for health. [PubMed]
 11. Sources of β-galactosidase and its applications in food industry. [PubMed]
 12. Improvement of Lactose Digestion in Humans by Ingestion of Unfermented Milk Containing
  Bifidobacterium longum. [PubMed]
 13. Lipase inhibitory activity of skim milk fermented with different strains of lactic acid bacteria. [ScienceDirect]
 14. GLP-1 Receptor Activation Modulates Appetite- and Reward-Related Brain Areas in Humans. [PubMed]
 15. Evaluation of casein & whey protein hydrolysates as well as milk fermentates from Lactobacillus
  helveticus for expression of gut hormones. [PubMed]
 16. Heat-killed lactobacilli alter both microbiota composition and behaviour. [PubMed]
 17. Development of antioxidant activity in milk whey during fermentation with lactic acid bacteria. [PubMed]
 18. Effect of probiotics on body weight and body-mass index: a systematic review and meta-analysis
  of randomized, controlled trials. [PubMed]
 19. Efficacy of Lactic Acid Bacteria (LAB) supplement in management of constipation among nursing
  home residents. [PubMed]

Bøger

 • Food Microbiology af Thomas J. Montville og Karl R. Matthews
 • Fødevarer og kvalitet – råvarer og forarbejdning af Gitte Gross m.fl.
 • Menneskets Ernæring af Arne Astrup, Steen Stender, Jørn Dyerberg og Susanne Gjedsted Bügel (red.) 
 • Ernæringsfysiologi af Inger Marie Jærgensen 

Artikler

Vi brugte infomration fra aritklen Can You Overdose on Probiotics? Risks and Side Effects fra health.com. Artiklen er skrevet af Cynthia Sass, MPH, RD. En ernæringsekspert og registreret diætist med en kandidatgrad i både ernæringsvidenskab og folkesundhed. Artiklen er desuden kigget igennem af Jay N. Yepuri, MD. En certificeret gastroenterolog og medlem af bestyrelsen og udvalget for executive i Digestive Health Associates of Texas.

Vi har også brugt information fra patienthåndbogen på sundhed.dk vdr. Probiotika. Artiklen på sundhed.dk er skrevet af Ole Haagen Nielsen, speciallæge.


4.9/5 - (15 votes)

Nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag den seneste videnskabelige viden inden for kost og sundhed. Vi sender kun én overskuelig mail pr. måned.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.