Molybdæn er et essentielt sporstof, der findes i mad og vand. De primære kilder til molybdæn i kosten er kornprodukter, grøntsager og mejeriprodukter.
- Molybdæn gør kroppens enzymer mere effektive.
- Molybdæn hjælper med at fjerne affaldsstoffer fra kroppen.
- Molybdæn bidrager til at omdanne mad til energi.
- Molybdæn gør det lettere for kroppen at bruge jern.
Molybdæn fungerer som en kofaktor for enzymer, der er involveret i forskellige metaboliske processer. Det hjælper med at omdanne puriner til urinsyre og spiller en rolle i omsætningen af svovlholdige aminosyrer. Mangel på molybdæn kan føre til symptomer som irritabilitet, hurtig hjerterytme og nedsat syn i mørke. Disse symptomer kan dog rettes op ved tilstrækkeligt indtag af molybdæn.
- Enzym Kofaktor: Molybdæn fungerer som en hjælper for enzymer. Det er især vigtigt for de enzymer, der omdanner puriner til urinsyre.
- Aldehyd Metabolisme: Det hjælper med at omdanne aromatiske aldehyder, som er komplekse organiske forbindelser.
- Svovl Aminosyrer: Molybdæn er også involveret i nedbrydningen af svovlholdige aminosyrer.
Anbefalet indtag
Der er ingen fastlagte indikatorer for anbefalet eller skadeligt indtag af molybdæn.
Dog er der sat en foreløbig anbefalet mængdepå 52 mikrogram om dagen og en tilstrækkelig indtagelse på 65 mikrogram om dagen for både mænd og kvinder.
Der er også fastsat en øvre grænse for indtagelsepå 0,6 mg om dagen.1
Bivirkninger
For højt indtag kan føre til øgede niveauer af urinsyre i blodet og symptomer, der ligner gigt.
Overdosering er sjælden fra mad alene.
Fødevare der indeholder molybdæn
Data hentet fra DTUs fødevaredatabase juni 2023.
Fødevarer | Molybdæn (µg/100g) |
---|---|
Le Puy linser, tørrede, rå | 530,000 |
Bønner, hvide, tørrede, rå | 315,714 |
Linser, røde, tørrede, rå | 282,667 |
Bønner, røde kidney, tørrede, rå | 275,833 |
Linser, beluga, tørrede, rå | 250,000 |
Linser, grønne, tørrede, rå | 245,000 |
Bønner, røde kidney, kogte, spiseklare | 205,000 |
Lever, gris, rå | 200,000 |
Kikærter, tørrede, rå | 190,000 |
Linser, grønne, kogte, konserves | 190,000 |
Lever, okse, rå | 170,000 |
Græskarkerner, tørret | 157,500 |
Sesamfrø, afskallede | 145,500 |
Sesamfrø, hele | 140,500 |
Kikærter, lyse, dampede, spiseklare | 130,000 |
Edamamebønner, pillede, frosne | 130,000 |
Lever, kalv, rå | 130,000 |
Kikærter, lyse, kogte, konserves | 115,000 |
Bønner, røde kidney, kogte, konserves | 85,500 |
Chilibønner | 85,000 |
Perlespelt | 83,000 |
Speltmel, fuldkorn | 81,500 |
Pålæg i skiver, med hvedeprotein | 80,000 |
Hakket, med sojaprotein | 79,875 |
Stykker, med sojaprotein | 74,667 |
Kakao, pulver | 73,000 |
Rugmel, uspec. | 71,500 |
Gule ærter, rå | 70,000 |
Perlebyg | 70,000 |
Nyre, gris, rå | 70,000 |
Peberfrugt, rød, rå | 70,000 |
Linser, tørrede, rå | 69,000 |
Pølse, med sojaprotein | 68,250 |
Sojadrik | 67,000 |
Hvedemel, durum | 64,000 |
Bulgur, parboiled, rå | 63,000 |
Nyre, kalv, rå | 60,000 |
Hakket bolle, med sojaprotein | 57,500 |
Musling, rå | 56,000 |
Pølse, med ærteprotein | 55,333 |
Hakket, med ærteprotein | 51,500 |
Rødkål, dansk, rå | 50,475 |
Grønkål, dansk, rå | 47,500 |
Speltmel, sigtet | 44,500 |
Grahamsmel | 42,000 |
Ris, parboiled, rå | 40,000 |
Optagelse
Når det kommer til absorption og distribution i kroppen, er molybdæn effektivt. Det absorberes godt i tarmene og transporteres herefter til leveren.
Eventuelt overskydende molybdæn udskilles via galden tilbage til tarmene, hvor det enten reabsorberes eller udskilles.
Molybdæn har en tendens til at ophobe sig i visse organer som leveren, nyrerne og binyrerne.2 3
Kilder
- NORDIC NUTRITION RECOMMENDATIONS 2023 ↩︎
- Turnlund, J. R., Keyes, W. R., Peiffer, G. L., & Chiang, G. (1995). Molybdenum absorption, excretion, and retention studied with stable isotopes in young men during depletion and repletion. The American journal of clinical nutrition, 61(5), 1102–1109. https://doi.org/10.1093/ajcn/61.4.1102 ↩︎
- Turnlund, J. R., Keyes, W. R., & Peiffer, G. L. (1995). Molybdenum absorption, excretion, and retention studied with stable isotopes in young men at five intakes of dietary molybdenum. The American journal of clinical nutrition, 62(4), 790–796. https://doi.org/10.1093/ajcn/62.4.790 ↩︎
Emil Klitmose