Alt du ska vide om Molybdæn (Molybdenum)

Molybdæn er et sporstof, der findes i små mængder i kroppen og er vigtigt for en række biologiske processer. Det er blandt andet en del af nogle enzymer, der hjælper med at nedbryde næringsstoffer og toksiner. Sporstoffet findes i fødevarer som bønner, nødder og fuldkornsprodukte

Molybdæn er et essentielt sporstof, der findes i mad og vand. De primære kilder til molybdæn i kosten er kornprodukter, grøntsager og mejeriprodukter.

  1. Molybdæn gør kroppens enzymer mere effektive.
  2. Molybdæn hjælper med at fjerne affaldsstoffer fra kroppen.
  3. Molybdæn bidrager til at omdanne mad til energi.
  4. Molybdæn gør det lettere for kroppen at bruge jern.

Molybdæn fungerer som en kofaktor for enzymer, der er involveret i forskellige metaboliske processer. Det hjælper med at omdanne puriner til urinsyre og spiller en rolle i omsætningen af svovlholdige aminosyrer. Mangel på molybdæn kan føre til symptomer som irritabilitet, hurtig hjerterytme og nedsat syn i mørke. Disse symptomer kan dog rettes op ved tilstrækkeligt indtag af molybdæn.

  1. Enzym Kofaktor: Molybdæn fungerer som en hjælper for enzymer. Det er især vigtigt for de enzymer, der omdanner puriner til urinsyre.
  2. Aldehyd Metabolisme: Det hjælper med at omdanne aromatiske aldehyder, som er komplekse organiske forbindelser.
  3. Svovl Aminosyrer: Molybdæn er også involveret i nedbrydningen af svovlholdige aminosyrer.
Note: Et enzym er et protein, der fremskynder kemiske reaktioner i kroppen. En kofaktor er et hjælpestof, der gør enzymet mere effektivt. Sammen muliggør de vigtige biologiske processer.

Anbefalet indtag

Der er ingen fastlagte indikatorer for anbefalet eller skadeligt indtag af molybdæn.

Dog er der sat en foreløbig anbefalet mængdepå 52 mikrogram om dagen og en tilstrækkelig indtagelse på 65 mikrogram om dagen for både mænd og kvinder.

Der er også fastsat en øvre grænse for indtagelsepå 0,6 mg om dagen.1

Bivirkninger

For højt indtag kan føre til øgede niveauer af urinsyre i blodet og symptomer, der ligner gigt.

Overdosering er sjælden fra mad alene.

Fødevare der indeholder molybdæn

Data hentet fra DTUs fødevaredatabase juni 2023.

FødevarerMolybdæn (µg/100g)
Le Puy linser, tørrede, rå530,000
Bønner, hvide, tørrede, rå315,714
Linser, røde, tørrede, rå282,667
Bønner, røde kidney, tørrede, rå275,833
Linser, beluga, tørrede, rå250,000
Linser, grønne, tørrede, rå245,000
Bønner, røde kidney, kogte, spiseklare205,000
Lever, gris, rå200,000
Kikærter, tørrede, rå190,000
Linser, grønne, kogte, konserves190,000
Lever, okse, rå170,000
Græskarkerner, tørret157,500
Sesamfrø, afskallede145,500
Sesamfrø, hele140,500
Kikærter, lyse, dampede, spiseklare130,000
Edamamebønner, pillede, frosne130,000
Lever, kalv, rå130,000
Kikærter, lyse, kogte, konserves115,000
Bønner, røde kidney, kogte, konserves85,500
Chilibønner85,000
Perlespelt83,000
Speltmel, fuldkorn81,500
Pålæg i skiver, med hvedeprotein80,000
Hakket, med sojaprotein79,875
Stykker, med sojaprotein74,667
Kakao, pulver73,000
Rugmel, uspec.71,500
Gule ærter, rå70,000
Perlebyg70,000
Nyre, gris, rå70,000
Peberfrugt, rød, rå70,000
Linser, tørrede, rå69,000
Pølse, med sojaprotein68,250
Sojadrik67,000
Hvedemel, durum64,000
Bulgur, parboiled, rå63,000
Nyre, kalv, rå60,000
Hakket bolle, med sojaprotein57,500
Musling, rå56,000
Pølse, med ærteprotein55,333
Hakket, med ærteprotein51,500
Rødkål, dansk, rå50,475
Grønkål, dansk, rå47,500
Speltmel, sigtet44,500
Grahamsmel42,000
Ris, parboiled, rå40,000

Optagelse

Når det kommer til absorption og distribution i kroppen, er molybdæn effektivt. Det absorberes godt i tarmene og transporteres herefter til leveren.

Eventuelt overskydende molybdæn udskilles via galden tilbage til tarmene, hvor det enten reabsorberes eller udskilles.

Molybdæn har en tendens til at ophobe sig i visse organer som leveren, nyrerne og binyrerne.2 3

Kilder

  1. NORDIC NUTRITION RECOMMENDATIONS 2023 ↩︎
  2. Turnlund, J. R., Keyes, W. R., Peiffer, G. L., & Chiang, G. (1995). Molybdenum absorption, excretion, and retention studied with stable isotopes in young men during depletion and repletion. The American journal of clinical nutrition61(5), 1102–1109. https://doi.org/10.1093/ajcn/61.4.1102 ↩︎
  3. Turnlund, J. R., Keyes, W. R., & Peiffer, G. L. (1995). Molybdenum absorption, excretion, and retention studied with stable isotopes in young men at five intakes of dietary molybdenum. The American journal of clinical nutrition62(4), 790–796. https://doi.org/10.1093/ajcn/62.4.790 ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed