Sødestoffers effekt på blodsukker

Sødestoffer er sikkerhedsgodkendte af Den Europæiske Fødevareorganisation og FDA. (1, 2, 3)

Sødestoffer har en særlig effekt. En effekt, som kan hjælpe folk med at skære ned på sukkerindtaget, der kan føre til forbedrende livsstilsændringer og vægttab.

Tidligere troede man, at sødestoffer ingen påvirkning havde på vores krop. Det viste sig dog at være usandt. Studier viser nemlig, at en række sødestoffer forårsager svingninger i blodsukkeret – primært skyldes det sakkarin og sukralose. Svingningerne i blodsukkeret fra sødestoffer stammer fra tarmens mikroorganismer.

Hvad er kunstige sødestoffer?

Kunstige sødestoffer er typisk syntetiske kemikalier, der tilsættes føde- og drikkevarer til at forbedre den søde smag. (4)

Sødestoffer findes i alt fra sodavand – specielt sukkerfrie sodavand – deserter, mikrobølgeovnsmad, tyggegummi og tandpasta.

I Danmark er følgende sødemidler/sødestoffer brugt:

  • Sakkarin
  • Sukralose
  • Neotame
  • Acesulfam-kalium
  • Aspartam

Sødemidlerne er mellem 200-13.000 gange sødere end normalt sukker.

Sødestoffer kan hæve insulinniveauet og blodsukkeret

Normalt udskilles insulin, når vi spiser kulhydrater. Insulin spiller en central rolle i at transportere blodsukkeret ind i cellerne, hvor det enten bliver brugt som energi eller opbevaret som fedt.

Små mængder insulin udskilles også før kulhydraterne kommer ud til blodbanerne. Det sker i form af glukose – på engelsk hedder det “cephalic phase insulin release“. Det betyder egentligt blot, at insulin også udskilles, når vi ser, lugter, smager, tygger og sluger mad. (5)

Indtag af sødestoffer vil ikke øge blodsukkerniveauet på den korte bane, men sødestoffer menes at påvirke tarmbakterierne, som på den lange bane gør cellernes insulin resistente. Dette kan føre til forøget blodsukker, da insulin i mindre grad kan føre sukkeret ud af blodbanerne og ind i cellerne. Et studie viser, at aspartam ændrer tarmbakterierne. (6, 7)

Ifølge et andet studie stiger blodsukkeret hurtigere, når sødestofferne sakkarin og sukralose indtages. (X)

Sakkarin og insulin

Studier viser blandede resultater om udskillelse af sakkarin og insulin. For ét studie viser, at mundskyld, som indeholder sakkarin, øger insulinniveauet. (8) Andre studier viser, at det ingen effekt har. (9, 10)

Sukralose og insulin

Studier viser, at sukralose forårsager udskillelse af insulin. (11)

Man mener, at udskillelse af insulin sker, når fødevarer med sukralose tykkes/synkes. Et andet studie undersøgte, hvordan insulinniveauet ikke steg, da sukralose blev injiceret direkte i maven. (12)

Aspartam og insulin

Studier viser, at aspartam ikke udskiller insulin. (13, 14)

Acesulfam-kalium

Der findes ikke studier og undersøgelser på mennesker i forhold til, om acesulfam-kalium øger insulinniveauet i mennesker. Dog er der lavet en række studier og undersøgelser på dyr, der viser, at det øger insulinniveauet hos dyr. (15, 16)

5/5 - (2 votes)

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed