Sådan Lærer du Lucid Dreaming (”Lucide Drømme”)

Du bruger halvdelen af dit liv på at sove – og du kan oftest ikke huske noget når du drømmer.

Med lucide drømme kan du åbne op for en HELT ny verden, en verden du kan huske, og en verden du selv er i kontrol over – drømmeverdenen.

Eksperter siger: ” En lucid drøm er defineret ved at være en drøm, hvor man er fuldt klar over det faktum, at man har en drøm.” (1)  har du altså oplevet at have en lucid dream.

Sådan får du en lucid‐drøm (fire metoder)

Du får den bedste chance – og de bedste vilkår – til at få en lucid-drøm hvis du kombinerer alle fire nedenstående metoder.

(1) Skriv en drømme journal

En af de mest effektive og letteste metoder er at lave en drømmejournal. Skriv dine drømme ned hver gang du vågner.

For det absolut bedste resultatet og hurtigste måde at begynde en lucid drøm på, er ved at skrive dine drømme ned hver gang du vågner. Det gør, at du begynder at kunne huske – og genkende – dine drømme, hvilket gør at du nemmere kan begynde en lucid drøm.

Personligt bruger jeg denne 5-års dagbog fra Bog og Ide. Den er smart fordi man nemt kan gå tilbage i tiden og identificere sine tidligere drømme. Den har hjulpet mig enormt meget.

(2) Metode: MILD (Mnemonic induction of lucid dreams)


MILD-metoden handler om at lave intention om at gøre noget senere. Det handler bare om at du skal fortælle dig selv, at du skal huske du drømmer.

Det kan lyde lidt kludret, men det er videnskabelig bevist at LaBerge i 1980 at du kan have en lucid drøm hvis du sætter en intention om at huske at du drømmer. (2)

Sådan gør du:

 1. Når du er ved at falde i søvn; husk en drøm du tidligere har haft. Brug eventuelt din drømmejournal.
 2. Husk tilbage på drømmen, og identificer noget, der var mærkeligt ved drømmen. Eksempelvis at du kan gå på vandet – eller gå igennem en væg. Det er ligegyldigt hvad der er, bare det er unikt for drømmen, og noget der ikke kan foregå i virkeligheden. Dette kalder vi et ”drømme-tegn”.
 3. Forstil dig at du er tilbage i drømmen, og husk dig selv på at drømmetegnet kun vedrøre drømmen – og ikke virkeligheden.
 4. Fortæl dig selv 10-20 gange; ”næste gang jeg drømmer, vil jeg huske at jeg drømmer.”

Du har nu identificeret en drøm ved at huske tilbage og identificere et drømmetegn. Ved at fortælle dig selv at du skal huske at drømme bruger du dit ’prospektive-memory’ til at fortælle din hjerne at du skal huske at drømme.

(3) Metode: WBTB (Wake back to bed)

WBTB-metoden er simpel. Det handler blot om at vågne midt om natten hvor du normalt sover, og derefter falde i søvn igen. Når du falder i søvn igen, er du mere tilbøjelig til at have en lucid dream.

Sådan gør du:

 1. Sæt din alarm til 4-5 timer, efter du er gået i seng. Eksempelvis til kl. 03.00.
 2. Forbliv vågen i 15-30 minutter. Du kan eksempelvis læse lidt.
 3. Fald i søvn igen.
 4. Du er nu mere tilbøjelig til at have en lucid‐drøm.

Du er mere tilbøjelig til at have en lucid‐drøm fordi du går ind i et REM-søvn‐stadie når du stadig er vågen. REM står for ’Rapid Eye Movemensøvncyklus, hvor du drømmer mest. (3,4)

Metoden er effektiv hvis du vil prøve det en gang eller to. Jeg vil dog ikke anbefale at bruge metoden ofte.  Det er ekstremt vigtigt at man får uforstyrret søvn.

(4) Metode: virkelighedstjek

Et virkelighedstjek er en måde at træne hjernen til at være klar over, om man er vågen, eller om man drømmer. Dette kalder man at være metakognitiv.

Jo bedre du er til at genkende at du er vågen, jo bedre vil du være til at genkende at du drømmer – og på den måde forbedre du din chance for at have en lucid‐drøm.

Sådan gør du:

 1. Spørg dig selv flere gange om dagen: ”Drømmer jeg nu?”
 2. Se dig omkring. Gå igennem din virkelighedstjekliste

Det kan virke banalt at gå igennem virkelighedstjeklisten, men du skal huske på at du træner din hjerne. Nøjagtigt som hvis man træner sin kondition på en løbetur.

Virkelighedstjeklisten

 1. Klem dine fingre stille og roligt, kan du mærke det? Føles det normalt?
 2. Se på dine hænder, ser de normale ud?
 3. Læg mærke til alle lydene omkring dig. En lyd ad gangen.
 4. Tryk med håndfladen på en overflade: et bord eller en væg. Føles det normalt? Er overfladen solid?
 5. Se dig selv i spejlet, ser du normal ud?

Gør dette flere gange om dagen. Jeg har selv en alarm, der ringer hver fjerde time.

Sådan vågner du fra en lucid‐drøm


Man vil altid vågne fra en lucid‐drøm, så bare rolig. Der kan dog være tidspunkter hvor det er hensigtsmæssigt at tvinge sig selv til at vågne fra den lucide drøm. Her er en håndfuld metoder.

 1. Fortæl dig selv at du skal vågne. Når du har en lucid drøm, er du klar over, at du drømmer. Hvis du er trænet i lucide drømme, har jeg erfaret at du nemt fortælle dig selv at du skal stoppe med at drømme.
 2. Råb højt i drømmen. Det fortæller din hjerne at du skal vågne. Ellers kan du være at du taler højt i den virkelige verden og vækker sig selv.
 3. Blink flere gange med øjnene.
 4. Begynd at læse en bog. Det aktiverer hjernen.
 5. Fald i søvn i din lucide drøm. Så vågner du i den virkelige verden – ja, det lyder lidt som filmen Inception, men det virker.


Hvor mange oplever lucide‐drømme?

Ifølge et studie fra 2016 har op til 55% af oplevet at have en lucid‐drøm, mindst én gang. Dertil oplever mindst 23% at drømme lucide drømme minimum én gang om måneden. (5) Et andet studie fortæller, at 77% af alle respondenter i et studie med 3500 personer havde haft en lucid‐drøm mindst én gang. (6)

Men der findes selvfølgelig også dem, der lucid drømme næsten hver dag. Og det kan man ifølge Birgitte Rehbek lære med forskellige teknikker, men det kræver øvelse. (7)

Hvad er fordelen ved lucide drømme?

 • Et studie fra 2013 viser, at ved at øve motoriske færdigheder i din lucide drøm kan øge den fysiske evne – og virkelige evne – til at gøre dem. (8)
 • Et studie fra 2017 med 33 veteraner, der har PTSD og får gentagende maridt, bedre kunne kontrollere deres drømme og derved reducere antallet af maridt de fik. (9)

konklusion

Hvis du bliver god til lucid-dreaming kan du åbne op for en hel ny verden, der hidtil har været et blankt-kanvas.

Måden du nemmeste åbner op for dine lucide drømmer, er ved at skrive dine drømme ned hvor morgen i en drømmejournal. Dette sikrer at du bliver bedre til at huske dine drømme.

I løbet af dagen skal du foretage virkelighedstjek. Dette træner din hjerne til at blive klar over at du drømmer.

Når du skal sove, skal du huske tilbage på en drøm: Identificer et drømme-tegn og fortælle dig selv at ”i nat vil jeg drømme”. Dette tvinger din hjerne til at drømme.

At blive god til at lucid-dreaming er svært. Det kræver øvelse og tålmodighed, men det er det hele værd!

5/5 - (5 votes)

Nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag den seneste videnskabelige viden inden for kost og sundhed. Vi sender kun én overskuelig mail pr. måned.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.