Kratom, kendt videnskabeligt som Mitragyna speciosa, er en type plante, der ligner træer og hører til kaffefamilien (Rubiaceae).
Plante har en lang tradition i Sydøstasien, hvor dens blade har været brugt til forskellige medicinske formål samt for deres stimulerende effekter.
I de senere år er kratom og kratom te blevet populært inden for det naturlige sundhedsmiljø på grund af dets angivelige evne til naturlig smertelindring og humørforbedring. Men kratom er også blevet betragtet som en potentielt sundhedsfarlig plante af både det amerikanske FDA og det europæiske EFSA, og det må derfor ikke sælges i hverken USA eller EU.
Denne artikel vil give dig et komplet indblik om kratom, herunder dens virkninger, sikkerhed og risici.
Hvorfor bruger folk Kratom?
Kratom er ulovligt flere steder i USA, men det kan også findes i Amerikanske butikker, der tilbyder kosttilskud og alternativ medicin.
Ved lave doser fungerer kratom som et stimulerende middel. Brugere af kratom rapporterer ofte om øget energi, større opmærksomhed og øget socialitet ved lave doser. Ved højere doser virker kratom beroligende, giver euforiske effekter og dæmper følelser og sanser.
Kratom kosttilskud
Kratom fås også i form af pasta, kapsler og tabletter. I USA brygges kratom ofte som te til selvbehandling af smerter og til at håndtere abstinenssymptomer relateret til opioider.
Plantens mørkegrønne blade tørres typisk og knuses eller pulveriseres. Man kan finde forstærkede kratom-pulvere, der ofte er grønne eller lysebrune. Disse pulvere indeholder også ekstrakter fra andre planter.
De primære aktive stoffer i kratom er alkaloiderne mitragynin og 7-hydroxymitragynin. Det antages at disse alkaloider kan have smertelindrende, antiinflammatoriske eller muskelafslappende virkninger.
Ingen af disse anvendelser er dog blevet bevist i kliniske studier.
Sikkerhed
FDA, som er en sundhedsmyndighed i USA, har advaret folk om ikke at bruge kratom, fordi det kan give alvorlige bivirkninger.
Disse kan omfatte skader på leveren, kramper, og problemer med stofmisbrug fordi stoffet binder sig til samme receptorer i hjernen som opioidlægemidler.
FDA har også oplyst om tilfælde, hvor nyfødte babyer har haft abstinenssymptomer som rystelser, irritabilitet og stivhed i musklerne, fordi de har været udsat for kratom igennem moderen, før de blev født.
Der har været nogle sjældne tilfælde, hvor folk er døde efter at have brugt kratom, men ofte har de også taget andre stoffer samtidig, så det er ikke sikkert, at det var kratom alene, der var skyld i dødsfaldene.
Kratom indeholder to stoffer, mitragynin og 7-OH-mitragynin, som virker på hjernens opioidreceptorer – det samme sted i hjernen, som nogle smertestillende mediciner virker på. Disse kemikalier kan også påvirke andre dele af hjernen, der har med stoffer som serotonin, dopamin, norepinephrin og kappa-opioidreceptorer at gøre.
Bivirkninger
Brugen af kratom te er blevet forbundet med en række bivirkninger, herunder:
- Dehydrering
- Forstoppelse
- Nedsat appetit
- Vægttab og anoreksi
- Kvalme
- Øget vandladning
- Anfald
- Psykose og hallucinationer.
Ligesom andre opioider, såsom morfin og kodein, kan regelmæssig brug af kratom føre til afhængighed. Dette betyder, at brugere kan opleve abstinenssymptomer, når de stopper med at tage det. Symptomer på abstinens fra kratom kan omfatte muskelsmerter, rykvise bevægelser, søvnløshed, irritabilitet, fjendtlighed, aggression, følelsesmæssige forandringer og løbende næse.
FDA har rapporteret 44 dødsfald, der er forbundet med brugen og misbruget af kratom.1
Andet studie fra 2019 viste desuden, at mere end 2.312 personer har rapporteret, at kratom har gjort dem selv eller andre syge.2
Kilder
- 2018 pressemeddelelse fra FDA: statement from FDA Commissioner Scott Gottlieb, M.D., on the agency’s scientific evidence on the presence of opioid compounds in kratom, underscoring its potential for abuse ↩︎
- Eggleston, W., Stoppacher, R., Suen, K., Marraffa, J. M., & Nelson, L. S. (2019). Kratom Use and Toxicities in the United States. Pharmacotherapy, 39(7), 775–777. https://doi.org/10.1002/phar.2280 ↩︎