Kakaoekstrakt og Cocoa flavanols: Virkning, bivirkninger, studier

Kakaoekstrakt er et sikkert tilskud, der fremmer cirkulation og effektiv energiproduktion. Det er blevet undersøgt for mange potentielle langsigtede fordele.

Kosttilskud med kakaoekstrakt indeholder bioaktive forbindelser såsom: procyanidiner, epicatechin og Kakao flavanoler (cocoa flavanols på engelsk).

Opsummering:

  • kakao flavanoler kan muligvis forbedrer insulinfølsomhed.
  • kakao flavanoler kan muligvis forbedrer fedtstofskiftet i blodet.
  • kakao med højt flavanol-indhold har en lille, men signifikant effekt på at sænke blodtrykket hos hovedsageligt sunde voksne.
  • Mørk chokolade med mindst 75% kakao indeholder flest gavnlige kakao flavanoler.
  • Mælkechokolade og hvid chokolade indeholder mindst af de bioaktive forbindelse.

Hjerte-kar-sundhed

I en meta-analyse kiggede en gruppe på 19 forskellige forsøg med i alt1131 deltagere. Resultaterne viste, at et stort indtag af kakao flavanoler kunne forbedre insulinfølsomheden og fedtstofskiftet i blodet.

At forbedre insulinfølsomheden og fedtstofskiftet i blodet er godt, fordi det – sat på en spids – kan mindske risikoen for diabetes og hjertesygdomme og generelt bidrage til en sundere krop.

Selvom resultaterne er positive, skrev forskerne, at der stadig er behov for længerevarende studier for at konkludere, om kakao flavanoler faktisk kan mindske risikoen for diabetes og hjerte-kar-begivenheder.1

Note: En meta-analyse er en metode, hvor forskere sammenligner og kombinerer resultaterne fra mange forskellige studier. Dette er en bedre form for evidens end et enkelt studie.

Blodtryk

En anden stor meta-analyse undersøgte kakao flavanoler til behandling af højt blodtryk.

Den inkluderede 35 forsøg med 40 forskellige behandlinger, hvor deltagerne fik mellem 30 til 1218 mg flavanoler dagligt gennem kakao-produkter.

Resultaterne fra analysen viste, at indtag af kakao med højt flavanol-indhold har en lille, men signifikant effekt på at sænke blodtrykket hos hovedsageligt sunde voksne. Denne effekt var mest udtalt hos personer med forhøjet eller let forhøjet blodtryk, mens der ikke var nogen signifikant forskel hos personer med normalt blodtryk.

Forskerne konkluderede, at yderligere forskning er nødvendig for at bekræfte, om langvarig indtagelse af kakao-produkter påvirker hjerte-kar-begivenheder og mulige bivirkninger. Kakao-produkterne var generelt godt tolererede, med få bivirkninger, og kan på kort sigt have en lille effekt på at sænke blodtrykket hos primært sunde voksne.2

Blodgennemstrømning

Kakao flavanoler kan forbedre produktionen af nitrogenoxid.

Nitrogenoxid er et vigtig molekyle, der hjælper med at regulere blodgennemstrømningen ved at udvide blodkarrene, en proces kendt som vasodilatation. Dette øger blodtilførslen til kroppens væv, forbedrer ilt- og næringsstoftilførslen, og hjælper med at opretholde et normalt blodtryk.

Et studie viste eksempelvis, at hos personer med type 2-diabetes, der tager medicin, kan det at spise mørk chokolade hver dag, øge blodgennemstrømning med 30%. Denne effekt varer i fire timer efter at have spist chokoladen og sker uden at forbedre blodsukkerkontrollen eller blodtrykket.3

Et andet studie med sunde unge mennesker førte spisning af mørk chokolade rig på flavanoler til en umiddelbar udvidelse af blodkarrene, både i hvile og under aktivitet, hvilket forbedrer blodgennemstrømningen. Denne fordel skete uden ændringer i kroppens antioxidantniveauer. Hvis de spiste 10 gram mørk chokolade hver dag i en måned, øgedes deres blodgennemstrømning med 9,31% sammenlignet med før de begyndte at spise chokoladen.4

Normal chokolade vs. ekstrakt

Hvis du spiser omkring 26-40g af mørk chokolade med mindst 75% kakao er det omtrent det samme som at spise kakaoekstrakt og epicatechin.

Produkter med lavt kakaoindehold, såsom mælkechokolade og hvid chokolade indeholder mindre af de bioaktive forbindelse.

Andre navne

Kakaoekstrakt er også kendt under andre navne som chokoladepolyfenoler, kakaopolyfenoler, kakaopolyfenoler, kakaoekstrakt eller chocamine.

Kilder

  1. Lin, X., Zhang, I., Li, A., Manson, J. E., Sesso, H. D., Wang, L., & Liu, S. (2016). Cocoa Flavanol Intake and Biomarkers for Cardiometabolic Health: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. The Journal of nutrition146(11), 2325–2333. https://doi.org/10.3945/jn.116.237644 ↩︎
  2. Ried, K., Sullivan, T. R., Fakler, P., Frank, O. R., & Stocks, N. P. (2012). Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database of Systematic Reviews, (8). ↩︎
  3. Balzer, J., Rassaf, T., Heiss, C., Kleinbongard, P., Lauer, T., Merx, M., Heussen, N., Gross, H. B., Keen, C. L., Schroeter, H., & Kelm, M. (2008). Sustained benefits in vascular function through flavanol-containing cocoa in medicated diabetic patients a double-masked, randomized, controlled trial. Journal of the American College of Cardiology51(22), 2141–2149. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2008.01.059 ↩︎
  4. Pereira, T., Maldonado, J., Laranjeiro, M., Coutinho, R., Cardoso, E., Andrade, I., & Conde, J. (2014). Central arterial hemodynamic effects of dark chocolate ingestion in young healthy people: a randomized and controlled trial. Cardiology research and practice2014, 945951. https://doi.org/10.1155/2014/945951 ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed