Infrarøde sauna tæpper: Er de effektive og sikre?

I denne artikel kigger vi nærmere på infrarøde sauna tæpper.

Det er velkendt og velundersøgt, at sauna har en række sundhedsmæssige fordele. Et stort studie viste f.eks., at dem, der tog i sauna, havde 63% mindre risiko for at få hjertestop. Med det sagt er alle videnskabelige undersøgelser foretaget med traditionelle saunaer, og kun få med infrarød sauna.

På nuværende tidspunkt er der kun foretaget få studier omkring infrarøde saunatæpper, så vi ved reelt set ikke, om de virker med sikkerhed. Men eftersom saunatæpper minder meget om saunaer, antager de fleste, at de har de samme sundhedsmæssige fordele.

I denne artikel kigger vi nærmere på infrarøde sauna tæpper. 1

Saunatæpper

Saunatæpper, som bruger infrarød teknologi, kan drage fordel af den infrarøde strålings evne til at interagere med levende væv. Når den infrarøde stråling absorberes af kroppen, skaber det en “endogen varme” inde i vævet.

Denne varme kan fremme en række positive sundhedsmæssige effekter, herunder:

  • Forbedring af blodcirkulationen: Dette kan øge ilttilførslen til væv og hjælpe med at fjerne affaldsstoffer.
  • Detox og anti-aging: IR kan hjælpe med at fjerne frie radikaler og metabolisk affald fra cellerne.
  • Dræning: Kan reducere lymfostase og ødemer i væv.
  • Toning: Kan øge hudens elasticitet og reducere fedtmasse.
  • Smertelindring: IR kan have en analgetisk effekt på nerveender og muskelvæv, hvilket kan forbedre muskelgenopretning og søvnkvalitet.

Ud over disse varmerelaterede effekter kan IR også have ikke-varmerelaterede effekter, som involverer komplekse biokemiske reaktioner i kroppen. Selvom de præcise mekanismer for IR’s virkning stadig undersøges, er det klart, at IR har et bredt anvendelsesområde, fra medicinske behandlinger til skønheds- og wellnessbehandlinger.

Samlet set tyder forskningen på, at saunatæpper, der bruger infrarød teknologi, kan tilbyde en række sundhedsmæssige og æstetiske fordele for brugerne.

“Endogen varme” refererer til varme, der genereres indefra en organisme eller et system. I denne sammenhæng, når vi taler om infrarød stråling og dens virkning på kroppen, betyder “endogen varme”, at varmen udvikles inde i vævet som et resultat af absorptionen af infrarøde stråler. Dette adskiller sig fra ekstern varme, som ville være varme, der kommer fra en ekstern kilde og opvarmer kroppen udefra. Med infrarød stråling opvarmes kroppen indefra, hvilket kan have terapeutiske effekter.

Hvordan virker saunatæpper?

Saunatæpper bruger infrarød teknologi til at producere varme, som kan stimulere kroppens væv og give forskellige sundhedsmæssige fordele. Så du spørg måske dig selv “Hvad gør et infrarødt Saunatæppe?”. Jo, når kroppen udsættes for denne varme, kan det forbedre blodcirkulationen, styrke kroppens forsvar mod stress, fremskynde afgiftning og forbrænde kalorier.

Infrarød (IR) er en type elektromagnetisk stråling, der har evnen til at stimulere levende væv, hvilket resulterer i mange biologiske reaktioner. Når kroppen udsættes for IR, opfattes det som varme. Denne varmeproduktion er relateret til absorptionen af energi af fotoacceptormolekyler.

Der er forskellige enheder, der bruger infrarød teknologi:

  1. IR termisk tæppe: Forbedrer blodcirkulationen og stofskiftet i hele kroppen, fremskynder afgiftning, udløser forbrænding af kalorier og fedt. Det er en alternativ behandling til saunaer, men anses for at være mere effektiv.
  2. IR lipo laser paddles: Er en ikke-invasiv alternativ til traditionel liposuktion, der hjælper med at fjerne fedt, der er ophobet i specifikke områder af kroppen.
  3. IR lamper: Øger absorptionen af kosmetiske produkter, forbedrer lokal blodcirkulation og lindrer muskel- og ledsmerter.
  4. IR saunaer: Har en afslappende effekt og de samme virkninger som det termiske tæppe og IR lamper.
  5. IR kasketter: Kan stimulere hårsækkene og hårvækst.

Selvom der er blevet udført mange undersøgelser, kræver de præcise mekanismer for infrarød handling yderligere forskning, samt de molekylære mål, der direkte eller indirekte påvirkes af deres termiske effekter og deres ikke-termiske effekter.2

Forskning om saunatæpper

Der findes blot en enkelt undersøgelse om saunatæpper med infrarød teknologi.

I studiet med 38 patienter, primært mænd med en gennemsnitsalder på 56,9 år, blev effekten af varmebehandling for dekompenseret hjertesvigt (DHF) undersøgt.

Patienterne blev delt op, hvor en gruppe modtog varmebehandling med et infrarødt termisk tæppe ved 50°C i 40 minutter sammen med deres sædvanlige medicin. Denne behandling førte til forbedret hjertefunktion med en stigning i hjerteindekset og et fald i blodkarrenes modstand.

Resultaterne tyder på, at varmebehandling kan være gavnlig som en supplerende behandling for DHF-patienter.3

I følge en stor undersøgelse kan infrarød stråling (som den type, der kan findes i sauna tæpper) hjælpe med:4

  1. Reduktion af smerte: Infrarød stråling har vist sig at reducere smerteniveauer hos patienter med muskuloskeletale lidelser.
  2. Behandling af osteoarthritis: Nogle studier har vist positive effekter af infrarød stråling på patienter med osteoarthritis.
  3. Lindring af fibromyalgi symptomer: Patienter med fibromyalgi oplevede en reduktion i deres Fibromyalgia Impact Questionnaire (FiQ) scores efter behandling med infrarød stråling.
  4. Sikkerhed: Når det bruges korrekt, blev der ikke rapporteret alvorlige bivirkninger som termiske forbrændinger eller hudirritation fra infrarød stråling i de gennemgåede studier.

Er saunatæpper sikre?

Infrarøde sauna tæpper er ikke farlige, men det anbefales at konsultere en læge før brug.

Gravide bør undgå sauna-terapi af enhver art.

Personer med hjerteproblemer bør også undgå sauna-terapi på grund af det øgede pres på kredsløbssystemet.

Børn skal blive i sauna-tæppet i kortere tid end voksne, og børn under 6 år bør undgå terapien helt, da de ikke regulerer deres varme og sved som voksne og derfor er i fare for overophedning.

Hvilket Saunatæppe er bedst?

Optima Sport Saunatæppe

Optima Sport saunatæppe er det bedste valg. Det er prisvenligt, bruger kun 650 watt, og er lavet af høj kvalitet PU-læder. Med vandret isolerende varmeelementer sikrer det ingen skadelig virkning på kroppen. Tæppet er også CE-godkendt, velegnet til klinikbrug og letvægts, hvilket gør det både sikkert og praktisk.

FAQ

Hvor længe må man ligge i et Saunatæppe?

Tiden, man bør tilbringe i et saunatæppe, varierer afhængigt af produktets specifikationer og individuelle præferencer. Generelt anbefales det dog at starte med kortere sessioner på omkring 10-30 minutter for at se, hvordan kroppen reagerer. Over tid kan nogle personer øge varigheden til 45 minutter eller endda en time, men det er vigtigt at lytte til sin krop og undgå at blive for varm eller ubehagelig.

Hvem må ikke bruge infrarød Saunatæppe?

Psoner med hjerteproblemer, gravide og børn under 6 år. Det anbefales at konsultere læge før brøg

Hvor meget strøm bruger et Saunatæppe?

Saunatæpper bruger omkring 600W svarende til mellen 1.5-3.5 kr i timen

Hvor længe må man ligge i et Saunatæppe?

Ja, saunatæpper er beregnet til at ligge i.

Kan man tabe sig med Saunatæppe?

Nej. Hvis du tilbringer 15-30 minutter i en sauna, forbrænder du 1,5 – 2 gange så mange kalorier, som hvis du blot sad stille. Det svarer omtrent til, at en kvinde på 70 kg forbrænder 70 kalorier. Selvom du sveder og forbrænder en smule kalorier, er det ikke den bedste metode til at forbrænde fedt og tabe sig.

Er Saunatæppe sundt?

Teoretisk set kan saunatæpper forbedre blodcirkulationen, hjælpe på blodcirkulationen og få dig til at se yngre ud. Der er mange sundhedsmæssige fordele ved at bruge en sauna, men saunatæpper er mindre undersøgte. Der er behov for mere forskning på området.


Kilder

  1. Laukkanen, T., Khan, H., Zaccardi, F., & Laukkanen, J. A. (2015). Association between sauna bathing and fatal cardiovascular and all-cause mortality events. JAMA internal medicine175(4), 542-548. ↩︎
  2. Cristiano, L. (2019). Use of infrared-based devices in aesthetic medicine and for beauty and wellness treatments. Infrared Physics & Technology102, 102991. ↩︎
  3. Lima, M. V., Ochiai, M. E., Vieira, K. N., Scipioni, A., Cardoso, J. N., Munhoz, R. T., Morgado, P. C., & Barretto, A. C. (2014). Thermal vasodilation using a portable infrared thermal blanket in decompensated heart failure. International heart journal55(5), 433–439. https://doi.org/10.1536/ihj.14-096 ↩︎
  4. Tsagkaris, C., Papazoglou, A. S., Eleftheriades, A., Tsakopoulos, S., Alexiou, A., Găman, M. A., & Moysidis, D. V. (2022). Infrared Radiation in the Management of Musculoskeletal Conditions and Chronic Pain: A Systematic Review. European journal of investigation in health, psychology and education12(3), 334–343. https://doi.org/10.3390/ejihpe12030024 ↩︎

Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed