Hvad er subkutant fedt?

Subkutant fedt er det lag af fedt, der findes lige under huden. Det er også det fedt, mange mennesker forsøger at tabe, når de går på en diæt eller begynder at motionere.

Fedtlag fungerer som en energireserve og har også en isolerende effekt, der hjælper med at holde kroppen varm.

Udover at være et mål for vægttab fungerer subkutant fedt også som isolering og energilager. Det producerer blandt andet hormonet leptin, som sender signaler til hjernen om, at du er mæt efter et måltid.

Note: Leptid er et mæthedsfremmende hormon, der udskilles fra celler i fedtvæv.

Forskelle fra visceralt fedt

Subkutant fedt adskiller sig fra visceralt fedt, som er det fedt, der omgiver indre organer som hjerte og lever.

Visceralt fedt anses generelt for at være mere skadeligt end subkutant fedt, da det er forbundet med en højere risiko for en række sygdomme, herunder hjertesygdomme og diabetes.

Note: En smule subkutant fedt er godt for kroppen og har en beskyttende funktion. Men for meget kropsfedt i det hele taget kan føre til alvorlige sundhedsproblemer som hjertesygdom, diabetes og slagtilfælde. Den bedste måde at tabe overskydende subkutant fedt på er gennem en sund kost og regelmæssig motion.

Andre roller

Subkutant fedt spiller en rolle i produktionen af adipokininer, som er signalstoffer, der påvirker din krops inflammationstilstand.

Adipokininer er særlige proteiner, der udskilles fra fedtceller. De fungerer som signalstoffer, hvilket betyder, at de sender beskeder mellem forskellige celler i kroppen. I dette tilfælde påvirker adipokininer din krops inflammationstilstand.

Inflammation er en naturlig del af kroppens forsvarsmekanisme. Men kronisk inflammation, hvor kroppens inflammationssystem er konstant aktiveret, er problematisk og kan føre til sundhedsproblemer som hjertesygdomme og diabetes.

Subkutant fedt producerer adipokininer, som både kan være antiinflammatoriske og proinflammatoriske. Det vil sige, at nogle adipokininer faktisk kan reducere inflammation, mens andre kan forøge den.

ngden af subkutant fedt kan påvirke niveauet af adipokininer, men det betyder ikke automatisk, at mere fedt fører til mere inflammation. Faktorer som livsstil, kost og generel sundhed spiller også en rolle i, hvordan fedt påvirker inflammation.

Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed