Hvad er Piperin? Og hvordan virker det?

Piperin er et naturligt stof fundet i sort og lang peber. Det har ingen medicinsk effekt i sig selv, men det kan øge biotilgængeligheden af andre kosttilskud og lægemidler. Det betyder, at det kan hjælpe kroppen med at absorbere og udnytte andre stoffer mere effektivt. Det gør det ved at påvirke cellemembraner og transportmekanismer, så stoffer lettere kan trænge ind i celler.

Biotilgængelighed refererer til den mængde og hastighed, hvormed et stof bliver optaget i blodet og er tilgængeligt for at virke i kroppen. Det er en målestok for, hvor effektivt et lægemiddel eller næringsstof kan udnyttes af kroppen efter indtagelse.

Bivirkninger

Fordi piperin ændrer, hvordan kroppen behandler medicin, kan det potentielt også øge bivirkningerne eller interagere negativt med andre stoffer. Derfor er det vigtigt med yderligere forskning for fuldt ud at forstå de potentielle fordele og ulemper.

Hvordan virker piperin?

Først og fremmest øger det cellemembranernes gennemtrængelighed. Det betyder, at lægemidler og næringsstoffer lettere kan passere igennem cellernes ydre barriere og nå deres målceller. Derefter har piperin evnen til at danne komplekser med de lægemidler, det er kombineret med. Denne binding kan gøre, at lægemidlet distribueres mere effektivt i kroppen.

Derudover forbedrer piperin absorptionen af stoffer. Det øger både hastigheden og mængden af det lægemiddel eller næringsstof, der absorberes i blodet. Men det stopper ikke der. Piperin kan også sænke nedbrydningen af visse stoffer i leveren. Det resulterer i, at disse stoffer forbliver i kroppen i længere tid.

Piperin påvirker også transportproteiner som P-glykoprotein, der normalt pumper lægemidler ud af cellerne. Ved at hæmme disse proteiner kan piperin øge koncentrationen af et lægemiddel inden i cellerne. Samtidig har det en effekt på enzymer, der nedbryder lægemidler. Det kan føre til, at der er en højere koncentration af lægemidlet i blodet.

Endelig kan piperin i nogle tilfælde øge en receptors følsomhed over for et lægemiddel. Det forstærker lægemidlets binding til sin målreceptor, hvilket gør behandlingen mere effektiv. Samlet set hjælper piperin med at optimere effekten af forskellige lægemidler og næringsstoffer gennem en række biologiske mekanismer. Men husk, at det er vigtigt at være forsigtig, når man kombinerer piperin med andre lægemidler, da det kan forstærke både gode og potentielt skadelige virkninger.1 2

Hvor meget piperin er der i peber?

Mængden af piperin i peber kan variere mellem 2% og 7,4%.

For lang peber ligger koncentrationen typisk mellem 4-5%. Disse tal kan dog ændre sig baseret på forskellige faktorer. For eksempel kan dyrkningsbetingelser som klima og tørringsprocesser påvirke mængden af piperin i peber. Nogle rapporter nævner endda, at koncentrationen kan gå op til 9% i sort peber under særlige forhold.3

Historie

Piperin blev først identificeret som en bioforstærker i 1979 af indiske forskere. Det er især vigtigt i traditionel indisk medicin, hvor det ofte er en del af komplekse urteblandinger.

Forskere blandt andet fundet ud af, at piperin kan gøre det lettere for kroppen at optage forskellige typer medicin, eksempelvis antibiotika.

Kilder

  1. Wadhwa, S., Singhal, S., & Rawal, S. (2014). Bioavailability enhancement by piperine: a review. Asian Journal of Biomedical and Pharmaceutical Sciences4(36), 1. ↩︎
  2. Haq, I. U., Imran, M., Nadeem, M., Tufail, T., Gondal, T. A., & Mubarak, M. S. (2021). Piperine: A review of its biological effects. Phytotherapy research35(2), 680-700. ↩︎
  3. Tiwari, A., Mahadik, K. R., & Gabhe, S. Y. (2020). Piperine: A comprehensive review of methods of isolation, purification, and biological properties. Medicine in Drug Discovery7, 100027. ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed