Log ind

Madlavning » Alt du skal vide om olie og stegning

Alt du skal vide om olie og stegning

Skrevet af:  
stegning og olie
Foto: Roberta Sorge

Når olie bliver opvarmet for meget, som det oftest er tilfældet ved stegning, udskilles der en række giftige stoffer, som kan være kræftfremkaldende. (1, 2, 3, 4)

Hvis du vil undgå dette skal du kun stege med olier, der er stabilt ved høje temperaturer.

De bedste olier at stege raffinerede olier, altså ikke koldpressede olier. De bedste raffinerede olier at stege med er:

  1. Solsikkeolie
  2. Rapsolie
  3. Avocado olie
  4. Jordnøddeolie
  5. Kokosolie
  6. olivenolie
  7. Klaret smør Ghee, er også godt at stege i.

De bedste olier til pandestegning er oliver med et højt indhold af monoumættede fedtsyre, da de er mere varmestabile end olier med stort indhold af polumættede fedtsyre.

Hvilken olie må man ikke stege i?

Generelt skal du undgå at stege med koldpressede olier. Derudover skal du specielt undgå at stege med:

  1. Olivenolie (koldpresset)
  2. Mandelolie
  3. Hørfrøolie
  4. Hampefrøolie

Hvorfor må man ikke stege i olivenolie?

Olivenolie har et kogepunkt på omkring 160 – 200 grader. Hvis olien opvarmes til en temperatur deromkring, bliver potentielt giftige stoffer dannet, og de gode næringsstoffer ødelagt. (5, 6)

Rapsolie har et af de højeste kogepunkter på omkring 200 – 240 grader

Er det usundt at stege i olie?

Nogle olier kan tåle mere varme end andre olier. Hvis en olie bliver opvarmet for meget, kan olien danne giftige stoffer og de gode næringsrige stoffer kan blive nedbrudt.

Er det sundest at stege i smør eller olie?

Emnet er op til debat, men overordnet set kan klaret smør (Ghee) klare et højere kogepunkt end langt de fleste olier fra planter. Hvis olier varmes op til over deres kogepunkt, kan der udskilles giftige stoffer.

Hvilken olie tåler bedst opvarmning?

Raffinerede olier kan tåle mest varme. Undgå at opvarme koldpressede olier. De bedste olier til opvarmning er:

  1. Solsikkeolie (raffineret)
  2. Rapsolie (raffineret)
  3. Avocado olie (raffineret)
  4. Jordnøddeolie (raffineret)
  5. Kokosolie (raffineret)

Kan rapsolie tåle at blive opvarmet?

Ja, rapsolie kan klare temperaturer op til 200 – 240 C grader hvilket gør det til en af de bedste olier til opvarmning eller stegning.

5/5 - (1 vote)

SENESTE

Nyhedsbrev