Alt du skal vide om Alpha Lipoic Acid (ALA)

Alpha Lipoic Acid, forkortet ALA, er en svovlholdig antioxidant. ALA fanger skadelige iltforbindelser, kendt som reaktive oxygenarter, og spiller blandt andet en vigtig rolle i at lave energi i cellernes energifabrikker, mitochondrierne.

I aritkel vil vi undersøge ALA’s virkning og eventuelle bivirkninger gennem en videnskabelig linse, så vi kan forstå, hvordan denne vigtige syre fungerer i kroppen som kosttilskud.

Hvad er Alpha Lipoic Acid godt for?

  • ALA Har en lille indvirkning på vægttab.
  • ALA kan have en positiv effekt på nogle af de metaboliske aspekter af PCOS, såsom insulinresistens.
  • ALA kan være gavnligt for personer med type 2-diabetes og dem, der ønsker at reducere inflammatoriske markører.

Dosering

Forskning viser, at voksne kan tage op til 2.400 mg alpha-lipoic acid (ALA) uden skadelige bivirkninger. Det er værd at bemærke, at højere doser ikke anbefales, da der ikke er bevis for, at de giver ekstra fordele.

Køb Alpha Lipoic Acid

Hvis man ønsker at udnytte ALA’s fordele i større mængder end det, der kan opnås gennem kosten alene, er det også tilgængeligt som et kosttilskud. Disse kosttilskud kan indeholde op til 1.000 gange mere ALA end fødevarer og kan findes i mange helsekostbutikker og online.

Her er et par gode forslag:

Bivirkninger

Alpha Lipoic Acid er generelt anset for at være sikker og tålelig.

Dog kan den i nogle tilfælde forårsage mave-tarmproblemer, hovedpine, udslæt, og meget sjældent, nyrefunktionsproblemer. Det er vigtigt at være opmærksom på disse mulige bivirkninger, selvom de ikke er almindelige.

Studier om Alpha Lipoic Acid

Vægttab

I dyrestudier har ALA vist sig at reducere aktiviteten af enzymet AMP-aktiveret protein kinase (AMPK), som findes i hjernens hypothalamus. Når AMPK er mere aktiv, kan det øge følelsen af sult. Omvendt kan undertrykkelse af AMPK-aktivitet øge antallet af kalorier, din krop forbrænder i hvile. Således forbrændte dyr, der tog ALA, flere kalorier.

Men menneskelige studier viser, at ALA kun har en lille indvirkning på vægttab. Analyser af forskellige studier har fundet, at mennesker, der tog et ALA-tilskud, tabte lidt mere vægt end dem, der tog en placebo. I et gennemsnit på 14 uger tabte de, der tog ALA, omkring 0,69 kg mere, og i et gennemsnit på 23 uger tabte de omkring 1,27 kg mere.

Sammenfattende kan ALA have en beskeden effekt på vægttab, men resultaterne er ikke konsistente, og effekten synes at være relativt lille. Det kan være en hjælp i forbindelse med andre vægttabsstrategier, men det er ikke sandsynligt, at det alene vil føre til betydelige vægttabsresultater.1 2

Diabetes

En stor meta-analyse fokuserer på Alpha Lipoic Acids effekt på:

  • Fastende blodsukker, som måler blodsukkerniveauet efter faste.
  • Hemoglobin A1c (HbA1c), der vurderer gennemsnitligt blodsukker over 2-3 måneder.
  • HOMA-IR, en indikator for insulinresistens.
  • Og inflammatoriske markører som Tumor Necrosis Factor Alpha (TNF-α) og Interleukin 6 (IL-6), der er forbundet med inflammation.

Resultaterne tyder på, at ALA kan være gavnligt for personer med type 2-diabetes og dem, der ønsker at reducere inflammatoriske markører, da det viste en positiv effekt på disse parametre.3

Studiet er en meta-analyse, der samler resultater fra 41 randomiserede kliniske forsøg. Meta-analyser er den stærke form for evidens en gruppe forskere kan benytte for at bevise en effekt.

PCOS (polycystisk ovariesyndrom)

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en almindelig hormonel lidelse blandt kvinder i den fødedygtige alder. Tilstanden kan føre til uregelmæssige menstruationscyklusser, øget niveau af mandlige hormoner og små cyster på æggestokkene. PCOS er ofte forbundet med insulinresistens, hvilket betyder, at kroppen ikke bruger insulin effektivt.

Studierne om Alpha-Lipoic Acid (ALA) i behandlingen af PCOS har fokuseret på dets potentielle rolle i at forbedre insulinresistens og andre metaboliske aspekter. ALA er blevet administreret alene eller i kombination med et andet stof kaldet myo-inositol (myo-Ins) i forskellige doser og tidsperioder.

Resultaterne har vist, at ALA kan sænke triglyceridniveauer, forbedre insulinfølsomheden og menstruationsfrekvensen. Nogle studier har også vist en reduktion i kropsmasseindeks (BMI) og en forbedring i hormonelle og metaboliske parametre.

Dog har studierne også haft nogle begrænsninger, såsom manglende kontrolgrupper, små prøvestørrelser og inkonsistens i resultaterne. Nogle studier har fundet, at ALA ikke synes at påvirke de reproduktive hormoner betydeligt, og dens samlede effektivitet i behandlingen af PCOS forbliver uklar.

Sammenfattende tyder forskningen på, at ALA kan have en positiv effekt på nogle af de metaboliske aspekter af PCOS, såsom insulinresistens. Men dens præcise rolle i behandlingen af denne tilstand kræver yderligere undersøgelse og velkontrollerede kliniske forsøg.4

Alpha Lipoic Acid i fødevare

Alpha-lipoic acid (findes i en række fødevarer, herunder rødt kød, indmad som lever, hjerte og nyrer, samt grøntsager som broccoli, spinat, tomater, rosenkål, kartofler og grønne ærter.

Det findes også i ris klid. ALA er kendt for sine potentielle sundhedsmæssige fordele, og forskning har vist, at det kan påvirke vægttab på forskellige måder.

Kilder

  1. Namazi, N., Larijani, B., & Azadbakht, L. (2018). Alpha-lipoic acid supplement in obesity treatment: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland)37(2), 419–428. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2017.06.002 ↩︎
  2. Kucukgoncu, S., Zhou, E., Lucas, K. B., & Tek, C. (2017). Alpha-lipoic acid (ALA) as a supplementation for weight loss: results from a meta-analysis of randomized controlled trials. Obesity reviews : an official journal of the International Association for the Study of Obesity18(5), 594–601. https://doi.org/10.1111/obr.12528 ↩︎
  3. Rahimlou, M., Asadi, M., Jahromi, N. B., & Mansoori, A. (2019). Alpha-lipoic acid (ALA) supplementation effect on glycemic and inflammatory biomarkers: A Systematic Review and meta-analysis. Clinical nutrition ESPEN32, 16-28. ↩︎
  4. LAGANÀ, A. S., Monti, N., Fedeli, V., Giuseppe, G., & Bizzarri, M. (2022). Does Alpha-lipoic acid improve effects on polycystic ovary syndrome?. European Review for Medical and Pharmacological Sciences26(4), 1241-1247. ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed