Titandioxid er lavet af grundstoffet titanium og ilt.
Det er et af de mest anvendte pigmenter til at give hvid farve i en bred vifte af produkter, herunder malinger, kosmetik, fødevarer, medicin, tandpasta og solcreme.
I fødevareindustrien bruges det ofte til at give hvid farve til slik, kager, desserter og kosttilskud.
Forbud mod Titandioxid
En EU-forordning har forbudt brugen af titandioxid som fødevaretilsætningsstof. Stoffet, der blandt andet anvendes til at farve slik og kosttilskud, har været på EU’s liste over tilladte fødevaretilsætningsstoffer i mange år.
Men efter omfattende undersøgelser har EU’s risikovurderingsorgan, EFSA, vurderet, at titandioxid ikke er sikkert at anvende i fødevarer.
Derfor har EU-Kommissionen og medlemsstaterne vedtaget at forbyde stoffet fra oktober 2021, og forbuddet trådte i kraft den 7. februar 2022.
Titandioxid, også kendt som E171, har nu fået fjernet sin godkendelse som fødevaretilsætningsstof. Tidligere kunne fødevarer med titandioxid kun sælges direkte til forbrugere og ikke engros, men en ny fortolkning af EU-reglerne har gjort det muligt at sælge fødevarer, der indeholder titandioxid, både engros og direkte til forbrugerne indtil holdbarhedsdatoen udløber.
EU har meddelt, at fødevarer med titandioxid, der er produceret inden 7. august 2022, lovligt må sælges til både engros og slutbrugere, indtil deres holdbarhedsdato udløber. Leverandører og fødevareproducenter kan stadig markedsføre og sælge titandioxid som tilsætningsstof i en overgangsperiode på seks måneder, indtil den 6. august 2022. Lovligt producerede fødevarer med titandioxid kan også sælges, indtil holdbarhedsdatoen udløber.
I Danmark er fødevarevirksomheder allerede i gang med at finde alternativer til stoffet og fjerne det fra deres produkter.
Kilder
- Titandioxid bliver forbudt i fødevarer i hele EU [Fødevarestyrelsen]
- Hazardous Substance Fact Sheet