Kosttilskud fra udlandet

Der findes adskillige kosttilskud, som virksomheder ikke må sælge i Danmark. Selvom kliniske studier i nogle tilfælde kan vise, at disse tilskud er sikre at indtage, er de stadig forbudt at sælge i Danmark, hvis de mangler ‘novel food’-godkendelse fra EU. I andre tilfælde skyldes forbuddet, at de ikke har opnået den nødvendige godkendelse.

Disse regler er specifikke for salg af kosttilskud og gælder kun for virksomheder.

Uanset om et kosttilskud er godkendt eller ej, er det lovligt for private personer at købe kosttilskud fra udlandet og få dem leveret med posten. Dette gælder også for de kosttilskud, der ikke må sælges i Danmark, med undtagelse af dem, der indeholder stoffer, der betragtes som doping i Danmark.

Hvis dit kosttilskud du køber fra udlandet indeholder stoffer, der kendetegnes som doping eller euforiserende stoffer i Danmark er det ulovligt. På denne liste kan du se hvilke stoffer du skal undgå.

Typisk på grund af nye spændende studier ønsker mange af vores kunder og læsere at købe kosttilskud, som enten ikke er godkendt eller afventer godkendelse. Vi har derfor udarbejdet et overblik over udenlandske virksomheder, der sælger disse kosttilskud. Du kan finde listen her.

Healthgenie påtager sig intet ansvar for kvaliteten af de udenlandske kosttilskud. Køb af kosttilskud fra udlandet sker på køberens eget ansvar. Healthgenie har heller ikke ansvar fra ordre, retur eller reklamation på ordre foretaget hos andre virksomheder i udlandet. 

Hvad omhandler "Novel Foods" reglen i Danmark?

Regelsættet for ‘novel food’ inden for EU’s fødevarelovgivning har til hensigt at sikre fødevaresikkerhed og forbrugerbeskyttelse. Det gælder for virksomheder, der ønsker at markedsføre fødevarer og kosttilskud, men ikke for private forbrugere.

‘Novel food’ defineres som fødevarer eller kosttilskud, der ikke blev forbrugt i væsentligt omfang i EU før 1997. Dette dækker en lang række produkter, fra nye typer kosttilskud til eksotiske frugter og grøntsager og fødevarer produceret med nye teknologier.

Reglen antyder ikke, at disse fødevarer er usunde. I stedet sikrer den, at alle nye fødevarer, der lanceres på EU-markedet, er sikre. På grund af disse produkters nyhed mangler der ofte eksisterende data om deres sikkerhed, hvilket nødvendiggør en omfattende risikovurdering. Denne vurdering inkluderer analyser af produktionsmetoden, indholdet og potentielle sundhedseffekter, som allergiske reaktioner eller toksicitet.

Processen kan være lang og kompleks, men den afspejler EU’s forsigtighedsprincip til beskyttelse af forbrugernes sundhed. Den involverer videnskabelige evalueringer og ofte konsultationer med eksperter og offentligheden.

Reglerne gælder kun for virksomheder, hvilket betyder, at virksomheder i EU-lande som Danmark ikke lovligt kan sælge ‘novel food’-produkter, før de er godkendt efter EU’s standarder. For private forbrugere, der ønsker at importere disse produkter til personlig brug fra lande uden for EU, gælder der dog ingen sådanne restriktioner.

Hvilke regler gælder der for medicin fra udlandet?

Nogle typer medicin (fx. melatonin) anses som kosttilskud i andre lande. Det er lovligt at indføre medicin som privatperson ved forsendelse fra et EU/EØS-land. Eksempelvis kan det købes fra tyskland. Det er ikke lovligt at købe det udenfor EU/EØS fx. fra Kina eller USA.

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed