Hvad er Polygala tenuifolia?

Polygala tenuifolia, også kaldet Yuan Zhi, er en plante fra familien Polygalaceae og er kendt inden for traditionel kinesisk medicin som en af de 50 fundamentale urter.

Plantens rødder har primært været anvendt til behandling af hukommelsestab og som en overordnet behandling for kognitive problemer såsom demens.

I traditionel kinesisk medicin er det den mest udbredte plante, der bruges til at behandle lidelser i centralnervesystemet, såsom glemsomhed og aldring, og den næstmest citerede plante for hukommelsesforbedring, kun overgået af Curculigo orchoides, også kaldet xian mao. [1]

I denne artikel gennemgår vi forskningen på polygala tenuifolia.

Opsumering

  • BT-11 ekstrakt fra Polygala tenuifolia er mest undersøgt i i mennesker.
  • Et studie med raske vokse oplevede en markant forbedring i deres evne til at genkende information.
  • Et studie med ældre der har hukommelsesbesvær viste forbedring af kognitivitet.
  • Dose: 100 mg tre gange dagligt er effektivt.
  • Bivirkning: Ubehag i maven, men behov for flere studier.

Studier

BT-11 ekstrat fra polygala tenuifolia

Et standardiseret ekstrakt fra rødderne af Polygala tenuifolia-planten, kaldet BT-11, er blevet anvendt i studier om hukommelse og tænkning hos mennesker.

BT-11 er et ekstrakt, der er udvundet ved hjælp af etanol, og det er blevet brugt i forskning med mennesker.

Uddraget fra denne plante har vist sig at være effektivt i at øge mængden af nogle vigtige aktive stoffer i plantens rod, som menes at have en positiv effekt på vores hjernefunktioner.

Forbedring af hukommelse hos raske

Et nyligt studie har undersøgt, om ekstraktet BT-11 (fra Polygala tenuifolia) kan forbedre hukommelsen hos raske mennesker.

Forskerne udførte et omhyggeligt kontrolleret studie med raske voksne, der enten fik BT-11 eller et uvirksomt stof (placebo) i fire uger.

De målte deltagernes verbale hukommelse og arbejdshukommelse ved hjælp af to forskellige tests, K-CVLT og SOPT.

Resultaterne viste, at dem, der tog BT-11, havde en større forbedring i deres evne til straks at huske information sammenlignet med dem, der tog placebo. Desuden blev de fleste testresultater forbedret for begge grupper, men de personer, der tog BT-11, oplevede en markant forbedring i deres evne til at genkende information.

Gruppen, der tog BT-11, lavede også færre fejl i en test, der målte arbejdshukommelse, sammenlignet med placebogruppen.

Dette er det første studie, der viser, at BT-11 kan have hukommelsesforbedrende effekter hos raske voksne og tyder på, at det kan være en potentiel hukommelsesforbedrende medicin. [2]

Forbedring af kognitive funktioner hos ældre

Hos ældre uden kognitive sygdomme (men med klager over hukommelsen) kan indtagelse af 100 mg BT-11 fra Polygala tenuifolia tre gange om dagen i løbet af otte uger potentielt forbedre kognitionen, baseret på de samlede CEMAD-scores og organisatorisk hukommelse.

De brugte testene Consortium to Establish a Registry for Alzheimer’s Disease Assessment Packet (CERAD) og Mini-Mental State Examination (MMSE) til at vurdere deltagernes hukommelse og kognitive funktion.

Resultaterne viste, at de ældre deltagere, der blev behandlet med BT-11, oplevede en meget større forbedring i deres samlede CERAD-score sammenlignet med dem, der fik placebo. Der blev ikke vist forbedringer på MMSE-scoren.

Især var gennemsnitsscorerne for ordlistegenkendelse, konstruktionsgenkald og praksis samt den modificerede Boston navngivningstest markant forbedret i BT-11-behandlet gruppe sammenlignet med placebogruppen. [3]

Dose

BT-11 anses generelt for at være sikkert. Med det sagt, er der ikke lavet mange studier om planten, der undersøger sikkerheden i planten.

I de to studier, vi tidliger har nævnt, modtog deltagerne 300 mg dagligt (100 mg tre gange dagligt). Begge studier viste, at BT-11 generelt blev tolereret godt, og der blev ikke rapporteret alvorlige bivirkninger.

Dog oplevede 23% af de ældre deltagere let fordøjelsesbesvær, som forsvandt efter en måned.

Der har været en enkeltstående rapport om en medarbejder på en urteproduktionsvirksomhed, der udviklede astma og rhinitis (næsebetændelse) på grund af langvarig eksponering for Polygala tenuifolia. Den allergiske reaktion over for denne specifikke plante blev bekræftet med en hudprøve. [4]

Forvekslinger

Det er vigtigt at bemærke, at Polygala Tenuifolia også er kendt under andre navne såsom Yuan Zhi og Chinese Senega. Det skal ikke forveksles med Schizonepeta tenuifolia, der tilhører en anden plantefamilie.


Kilder

  1. May, B. H., Lu, C., Lu, Y., Zhang, A. L., & Xue, C. C. (2013). Chinese herbs for memory disorders: a review and systematic analysis of classical herbal literature. Journal of acupuncture and meridian studies6(1), 2–11. https://doi.org/10.1016/j.jams.2012.11.009
  2. Lee, J. Y., Kim, K. Y., Shin, K. Y., Won, B. Y., Jung, H. Y., & Suh, Y. H. (2009). Effects of BT-11 on memory in healthy humansNeuroscience letters454(2), 111–114. https://doi.org/10.1016/j.neulet.2009.03.024
  3. Shin, K. Y., Lee, J. Y., Won, B. Y., Jung, H. Y., Chang, K. A., Koppula, S., & Suh, Y. H. (2009). BT-11 is effective for enhancing cognitive functions in the elderly humans. Neuroscience letters465(2), 157–159. https://doi.org/10.1016/j.neulet.2009.08.033
  4. Park, H. K., Jeon, S. G., Kim, T. B., Kang, H. R., Chang, Y. S., Kim, Y. K., Cho, S. H., Min, K. U., & Kim, Y. Y. (2005). Occupational asthma and rhinitis induced by a herbal medicine, Wonji (Polygala tenuifolia)Journal of Korean medical science20(1), 46–49. https://doi.org/10.3346/jkms.2005.20.1.46

Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed