Hvad er NSI-189?

NSI-189 er et eksperimentelt lægemiddel under udvikling til behandling af depression, der fokuserer på at fremme væksten af nye neuroner i hjernen.

NSI-189 phosphat repræsenterer en spændende ny front inden for forskningen og udviklingen af behandlinger for neuropsykiatriske lidelser, især depression.

NSI-189 virkning

Det, der gør NSI-189 phosphat særligt bemærkelsesværdigt, er dets unikke virkningsmekanisme. I modsætning til traditionelle antidepressiva, der hovedsageligt målretter monoaminerge systemer i hjernen, arbejder NSI-189 på at fremme neurogenese – dannelsen af nye neuroner – især i hippocampus, et område af hjernen, der er afgørende for læring og hukommelse.

Dette giver anledning til mulige terapeutiske fordele, der strækker sig ud over blot at afhjælpe symptomer på depression, men også potentialet til at forbedre kognitive funktioner.

Studie om NSI-189

Et studie testede NSI-189 til behandling af større depressiv lidelse (MDD).

I alt 220 personer deltog, hvor de enten fik NSI-189 i doser på 40 mg eller 80 mg, eller et placebo (en inaktiv behandling) hver dag i 12 uger.

Forskerne undersøgte især, om stoffet kunne forbedre depressionssymptomer målt ved en skala kaldet MADRS, samt andre målinger af depression og kognitiv funktion.

Resultaterne viste, at selvom NSI-189 ikke signifikant forbedrede MADRS-scoren sammenlignet med placebo, så observerede man forbedringer i andre målinger af depressive symptomer og nogle kognitive funktioner, især med 40 mg dosis.

Begge doser af NSI-189 blev generelt godt tolereret af deltagerne. Studiet antyder, at NSI-189 kunne have potentiale i behandlingen af MDD, særligt i forhold til kognitive symptomer og generel funktionsevne.1

MADRS er et klinisk redskab, der bruges til at vurdere sværhedsgraden af depressive symptomer. MADRS består af ti punkter, som hver især bedømmes på en skala fra 0 til 6, hvor højere tal indikerer mere alvorlige symptomer. De ti punkter dækker forskellige aspekter af depression, herunder humør, angst, søvnforstyrrelser, appetitændringer og tanker om selvmord.

Kilder

  1. Papakostas, G. I., Johe, K., Hand, H., Drouillard, A., Russo, P., Kay, G., … & Fava, M. (2020). A phase 2, double-blind, placebo-controlled study of NSI-189 phosphate, a neurogenic compound, among outpatients with major depressive disorder. Molecular Psychiatry25(7), 1569-1579. ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed