E-471: Alt om det kræftfremkaldende tilsætningsstof

E-471 er betegnelsen for mono- og diglycerider af fedtsyrer, som er en type emulgatorer brugt i mange fødevarer.

Det er vist, at tilsætningsstoffet er kræftfremkaldende.

En emulgator er et stof, der hjælper med at blande to væsker, der normalt ikke kan kombineres, som olie og vand.

E-471 anvendes primært for at forbedre tekstur, stabilitet og holdbarhed i fødevarer. De hjælper med at blande ingredienser, der normalt ikke kombinerer godt, såsom olie og vand.

Her er nogle specifikke anvendelser af E-471:

  1. Bageriprodukter: Bruges til at forbedre krumme og volumen i brød og andre bagværk. Du finder specielt E-471 i billigt fremstillet wienerbrød i supermarkederne.
  2. Is og frosne desserter: Hjælper med at forhindre iskrystaldannelse og sikrer en glat tekstur.
  3. Creme- og flødeprodukter: Stabiliserer emulsionen for at forhindre, at de adskiller sig.
  4. Forarbejdede kød: Bruges til at forbedre tekstur og fugtighedsbevarelse.

På grund af dets evne til at stabilisere og forbedre tekstur, er E-471 et populært valg i mange industriel forarbejdede fødevarer.

Sikkerhed

Et stort studie med 92.000 personer har konkluderet, at indtag af tilsætningsstoffet E-471 er sat i sammenhæng med øget risiko for kræft, specielt brystkræft og postatakræft.

Selvom ingen signifikant sammenhæng blev observeret mellem emulgatorerne og risikoen for tyktarmskræft, tyder resultaterne på, at indtag af E471 kan være forbundet med en generelt højere risiko for kræft.1

Hvor findes det eksempelvis?

Herudner har vi fundet nogle eksempler på fødevare, der indeholder det E-471.

Kilder

  1. Sellem, L., Srour, B., Javaux, G., Chazelas, E., Chassaing, B., Viennois, E., Debras, C., Druesne-Pecollo, N., Esseddik, Y., Szabo de Edelenyi, F., Arnault, N., Agaësse, C., De Sa, A., Lutchia, R., Huybrechts, I., Scalbert, A., Pierre, F., Coumoul, X., Julia, C., Kesse-Guyot, E., … Touvier, M. (2024). Food additive emulsifiers and cancer risk: Results from the French prospective NutriNet-Santé cohortPLoS medicine21(2), e1004338. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1004338 ↩︎
Vurder post

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed