Stofskiftet er de processer, som foregår, når næringsstoffer og ilt er kommet ind i kroppen. Nogle stoffer nedbrydes, hvorved der frigøres energi, andre stoffer bygges om efter kroppens behov.
I fordøjelsen nedbrydes næringsstofferne til mindre bestanddele:
- Protein nedbrydes til aminosyrer
- Fedtstoffer nedbrydes til glycerol og fedtsyrer
- Kulhydrater nedbrydes til monosakkarider (Glukose, fruktose mv.)
Glycerol og fedtsyrer transporteres via lymfen til blodet. Glukose og aminosyre optages i tyndtarmens væg og optages til blodet vha. diffusion.
Næringsstoffer i blodet føres dernæst gennem specielle blodårer (portåresystemer) til leveren.
I leveren omdannes alle de forskellige monosakkeriderne til glukose og dernæst videre til hjertet og rundt i kroppen som energi. Resten af glukosen laves om til glykogen, som bliver lagt på lager. En stor del af glukosen sammen med fedtsyrerne og glycerolen omsættes også direkte til energi (ATP) i leveren.
Aminosyrerne bruges til at opbygge forskellige proteiner til mange forskellige formål – alt fra muskelopbygning til vigtige enzymer.
Transporten af næringsstofferne fra blodet og ind i de enkelte celler foregår vha. diffusion (og “hjulpet diffusion”). Glukose skal eksempelvis have hjælp fra insulin, som er et hormon, der aktiverer specielle glukose transportproteiner i cellemembranen, som tillader glukose at vandrer ind i cellen.