Sauna: Derfor er det sundt

Ifølge flere studier har saunaer betydelige, gode og sundhedsskabende effekter. I denne artikel vil vi gennemgå alle pointerne. Men for kort at opsummere artiklen har en sauna følgende virkninger på vores sundhed:

 • Forbedring af sportspræstationer.
 • Forøgelse af kardiovaskulær sundhed.
 • Formindskelse af stressniveauet.
 • Formindskelse af ledsmerter.
 • Forbedring af hudproblemer.
 • Potentiel lavere risiko for udvikling af alzheimers.

Er sauna sikkert?

Varmen fra en tør sauna kan nå helt op til 90 grader, og hudtemperaturen kan stige helt op til omkring 40 grader. Igennem en session på 15-25 minutter sveder den gennemsnitlige person op til 0.5L sved ud af kroppen.

Saunaer virker sikre for de fleste. Men personer med højt blodtryk og ukontrollerbare hjertesygdomme bør tjekke op med deres læge, før de tager i sauna.

Her er nogle generelle forholdsregler: (*1*)

 • Undgå alkohol og medicin, der kan forringe sveden og forårsage overophedning før og efter din tur i sauna. De fleste farlige episoder opstår på baggrund af dehydrering.
 • Pres ikke dig selv til at sidde for længe i saunaen.
 • Drik to til fire glas koldt vand efter hver tur i sauna.
 • Tag ikke i sauna, når du er syg. Hvis du føler dig utilpas under din tur i sauna, skal du gå mod døren.
 • Kontakt din læge, hvis du er gravid, eller hvis du har problemer med hjertet.

De forskellige typer saunaer

Der findes flere forskellige typer saunaer, som er beskrevet herunder:

 1. Brændefyring: Her benyttes træ til at opvarme saunaen og saunastenene. Brændesaunaer har normalt en lav luftfugtighed og en høj temperatur.
 2. Elektrisk opvarmet: I lighed med brændefyrede saunaer har elektriske, opvarmede saunaer høje temperaturer og lave luftfugtigheder. På samme måde opvarmes saunastenene af elektriske varmeelementer.
 3. Infrarødt rum: Fjerninfrarøde saunaer (FIRS) er anderledes end brændefyrede og elektriske, opvarmede saunaer. Specielle lamper bruger lysbølger til at opvarme kroppen og ikke hele rummet. Det betyder, at selve rummet typisk ikke når op på mere end 60° celsius. Sidder man i saunaen i længere tid end 20 minutter, så vil man opleve den samme effekt som en normal tur i sauna.
 4. Dampbad: Dette er forskelligt fra saunaer. I stedet for tør varme involverer et dampbad høj luftfugtighed og fugtig varme.

Hvad er en finsk sauna?

En finsk sauna kendetegnes ved et rum lavet af træ. Rummet opvarmes af en ovn, som varmer sten op, der afgiver varme til rummet. Finske saunaer er klart den mest udbredte type af saunaer.

Ovnen i en finsk sauna kaldes traditionelt set for kiuas og stenene for kiuaskivet(***)

Vurder post

Nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev og modtag den seneste videnskabelige viden inden for kost og sundhed. Vi sender kun én overskuelig mail pr. måned.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.