Probiotika & Præbiotika

Probiotika (eng: probiotics) og præbiotika (eng: prebiotics) hører til de ”funktionelle fødevare”. Det gælder for begge typer at de påvirker tarmes bakterier (Mirkobiom/mikrobiota) på en positiv måde.

Forskningen tyder på, at en negativ udvikling af vores mikrobiom kan påvirke udviklingen af livsstilsygdomme og psykiatriske lidelser. Et sundt mikrobiom kan derimod:

  1. Øge forsvaret mod infektioner
  2. Reducerer fedtkoncentrationen i blodet
  3. Virke beskyttende overfor tarmsygdomme
  4. Modning af immunsystemet, specielt tydeligt i livet.
  5. Præbiotika bidrager til B-vitaminproduktionen
  6. Præbiotika øger tilgængeligheden af mineraler fra tyktarmen.

Prebiotika

Probiotika er leverende baktier. Vi finder dem typisk i fermenterede mælkeprodukter eller yoghurt.  Probiotika har en positiv effekt på tarmens mikrobiom.

Ordet ”probiotika” betyder ”for-liv”, hvilket referer til probiotikas positive effekt overfor vores mikrobiom. Det omvendte ord af probiotika er antibiotika, som referer til stoffets evne til at slå baktier ihjel.

De fleste probiotika vi finder i kosten er fra mærkesyrebaktierie.  

Præbiotika

Præbiotika er betegnelsen for ikke-fordøjelige fødevarekomponenter, der stimulerer aktivitet og/eller vækst af gode tarmbakterier. Nærmere bestemt kaldes en fødevare for præbiotika hvis den kan øge antallet af bifidobakterier i tarmen.

Præbiotika er også kostfibre, der kaldes præbiotisk insulin.

Præbiotika er ikke-glykæmiske kulhydrater (oftest oligo- eller polysakkarider). De findes hovedsageligt i løg, hvidløg, porrer, artiskokker og sojabønner. At præbiotika er ikke-glykæmiske kluhydrater betyder, at det er kulhydrater vi ikke kan nedbryde til glukose, der blodsukkeret.   

Læs mere om glykæmisk-indeks her.

Præbiotika hjælper kroppen, igennem tarmenbakterine, med at kæmpe infektioner ved at opretholde en salgs mur. Præbiotika bidrager også til B-vitaminproduktionen fra mikrobiom øges og ved at tilgængeligheden af mineraler fra tyktarmen stiger.

Vurder post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nyhedsbrev

Hver uge udforsker vi et nyt sundhedsområde, såsom hukommelse, depression eller muskelopbygning, og leverer et komplet overblik over de kosttilskud, aktiviteter og diæter, der er videnskabeligt bevist at effekt. Følg med for at få klar indsigt i, hvad der rent faktisk gør en forskel.

Ved at trykke ‘Tilmeld’ acceptere du vores privatlivspolitik.

Indsend fejl eller feedback

Evidensbaserede guides om sundhed